I am Mother - Svima treba majka

Kad neko snimi prvi film u svojoj karijeri, a on bude kvalitativan žanrovski pomak u odnosu na važeće blokbasterske trendove - onda je to - TO! Reditelj Grant Sputore je napravio, pa... nazovimo je SF dramu, koja pleni svojom jednostavnošću!

I Am Mother je priča u kojoj se ceo film "vrti" oko dva glumca i jednog - robota! Tek pred kraj se tu umešaju još neki roboti na trenutak, ali da nešto toliko dugo "drži pažnju", s tako malo "resursa" - e, to je umetnost!

Glavni lik ove neobične priče je devojčica-tinejdžerka, poslednje preživelo živo biće na Zemlji (bar tako veruje), koju odgaja droid-majka u strogo kontrolisanim uslovima, želeći da baš ona bude ta koja će po zatrovanoj Zemlji posejati nov "zdrav" soj čovečanstva. U specijalnim kapsulama čuvaju se embrioni još devojčicinih "braća i sestara", koji će ugledati svetlost dana jednog trenutka kad droid-majka oceni da će novo čovečanstvo krenuti putem mira i saznanja, a ne uništenja i samorazornosti.

U takvu gotovo idiličnu sredinu, nedodirljivog "bunkera", devojčica pušta ljudsko biće koje dolazi iz spoljnjeg sveta! Kako će reagovati majka-robot, čiji je primarni zadatak da je sačuva po svaku cenu...

Ovo nije američki film, već - australijski. SF. Ne baš svojstven za kinematografiju te zemlje, mada i tu ima itekako interesantnih ostvarenja (pomenuću samo The RoverThe Infinite ManThe Gateway...)

. Uostalom, i jedan Mad Max potiče odatle... A, ako bi baš morao da tražim po atmosferi najsličniji film ovom - onda izdvajam Another Earth! Ko je njega voleo, svideće mu se i ovaj - sigurno!

Možda nije za ljubitelje žestoke akcije, ali njegova "kamernost", dovoljna je da nas opomene na to da nam je svima potrebna ljubav jedne brižne - mame... A, bez ljubavi - ne ide...

I, da, u filmu, glumi Hilary Swank. Zamislite da vam je ona - mama...

... A, Netflix... tata...

 • Komentarji (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • enis88
  member
  13.07.2019. 08:54
  I po meni je prilično tanko, po komentarima s Jutjuba očekivao sam daleko više
 • JoxerTM
  eXtreme member
  06.07.2019. 15:07
  Slažem se u potpunosti, fim bi hrio biti poseban ali uporno promašuje i ne premašuje prosječnost.Šteta. [naloži celi komentar]
 • drakic
  member
  04.07.2019. 19:31
  Nista posebno, Prica nije ispricana lepo ni na pocetku ni na kraju. A i Hilari Svonk se uklopila u prosecnost.