Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

"The Last Kingdom" - Englezi protiv vikinga

The Last Kingdom je BBC-eva povijesna serija, rađena prema seriji novela "Saxon Tales", britanskog autora Bernarda Cornwella, čija se radnja događa u devetom stoljeću, na području Engleske, koja je u to vrijeme podijeljena na sedam razdvojenih kraljevstava, koja se suprostavljaju konstantnim napadima vikinga.

U središtu radnje nalazi se Uhtred od Bebbanburga (Alexander Dreymon), kojemu vikinzi, na čelu s Earl Ragnarom, u jednom od svojih osvajanja ubijaju oca te ga otmu u njegovim dječačkim godinama, što potom rezultira odgojem od strane vikinga i stjecanjem statusa sina Earla Ragnara. 

Uhtred nastavlja živjeti u vikinškim redovima, sve do trenutka u kojem suprostavljeni vikinzi, na čelu s Kjartanom, napadaju Ragnara i njegovu obitelj, zapalivši ih žive, te otimajući Thyru, Uhtredovu vikinšku sestru. Za to vrijeme, Uhtred biva odsutan, te uspijeva preživjeti, zajedno s njegovom tadašnjom partnericom Bridom (Emily Cox), također rođenom saksonkom, što je preživljanje koje će označiti početak Uhtredovog puta ka osveti zbog ubojstva Ragnara, kao i uspostavljanju sebe kao značajne figure u višestrukim obranama Engleske. 

Druga središnja figura The Last Kingdom je kralj Alfred od Wessexa (David Dawson), kraljevine koja jedina u potpunosti odolijeva napadima vikinga. Upravo Alfred služi kao svojevrsni pandan Uhtredu i s njim gaji takozvani toplo - hladni odnos. Hladan i razuman, mislilac prije no ratnik, suprotnost je Uhtredu, temperamentnom ratniku i izuzetnom strategistu. Iako ga često smatra nepromišljenim i u trenucima nezrelim, Alfred postaje svjestan Uhtredovih sposobnosti i upravo mu Uhtred predstavlja glavni stup obrane u više navrata.

The Last Kingdom je pretežno sniman u Mađarskoj, nedaleko od Budimpešte. Iako je budžet znatno manji od serija iz HBO ili AMC produkcije, serija izgleda vizualno atraktivno, kako lokacijski, tako i scenografski. Sela i gradovi, kao i šume u kojima se radnja događa izgledaju izuzetno uvjerljivo i odgovoraju dobu u kojem se radnja zbiva. Pojedinim likovima, poglavito vikinzima, je posvećeno čak i nešto više detalja, te su izbjegli dojam pretjerane čistoće koju likovi često imaju u sličnim ekranizacijama radnji koje se odvijaju u srednjem ili starom vijeku. Tako se, između ostalih, na Bridi konkretno može primijetiti prljavština na licu, što u "Behind the scenes" potvrđuje i Emily Cox, koja ju tumači.

Ono čemu autori ipak nisu mogli ili htjeli uteći je svojevrsni rockstar status Uhtreda od Bebbanburga, koji je podlegao mnogim klišejima iz sličnih ekranizacija. Naravno da je realno očekivati glorificiranje njega kao lika jer u pravilu priča i jeste o njemu, ali činjenica da izuzetno često koriste formulu u kojem on spašava grad i uzima djevu, dok se nedovoljno ozbiljno bave njegovim unutarnjim konfliktom između bivanja vikingom ili saksoncem, više govori o marketingu i lakšoj prodaji njega kao lika i same serije koja na tom liku počiva. Čak i dok umiru njegovi najbliži, a to je nešto što se često događa, on ne pokazuje izmučenost time. Odnosno, izmučenost time nije nešto što na njemu ostavlja dublji trag. U pravilu, Uhtred je lik koji je po definiciji tek akcijski junak s mogućnostima koji su bile značajno veće.

Što se ostatka glumačke postave tiče, ona je sačinjena od engleskih, njemačkih, švedskih, irskih i škotskih glumaca koji nisu poznati širim masama, no svoj posao obavljaju korektno. Posebno bih pohvalio Davida Dawsona u ulozi kralja Alfreda, Elizu Butterworth u ulozi njegove stroge i fanatično religiozne supruge Aelswith te Harrya McEntirea u ulozi Aethelwolda, spletkaroša i nećaka kralja Alfreda, čiji je cilj preuzeti krunu Wessexa.

The Last Kingdom trenutno broji tri sezone koje su dostupne na Netflixu, s četvrtom koja bi se trebala pojaviti tijekom 2020. godine. Svidjet će se ljubiteljima srednjeg vijeka, ljubiteljima mača, sjekire, luka i strijele. Vizualno je atraktivna i najveća zamjerka koju nalazim je propuštena prilika uspostavljanja dubljeg glavnog lika. Doduše, "The Last Kingdom" to nadoknađuje spletkama i intrigama iz kraljevskih dvora i izvan njih, odličnom scenografijom i kostimografijom i uvjerljivim sporednim likovima, što ju definitivno čini binge worthy materijalom.

  • Komentarji (68)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Telegon
    Translator
    03.04.2022. 19:49
    Izuzetno. Kvalitet serije nije opadao kako su se pojavljivale nove sezone, a kraj je došao itekako zasluženo. Serija koju se isplatilo pratiti.

    Novih sezona neće biti, ali će najavljeni film verovatno ekranizovati poslednja tri romana iz serijala.
  • iromafia111
    Administrator
    15.03.2022. 21:10
    Smeće se izbacuje, a titlovi se izrađuju.
  • kadetoni
    Moderator
    15.03.2022. 15:38
    [QUOTE=stefmeister]Svaki dan proveravam da li je neko izbacio prevod... ima li neko u planu u skorije vreme? za mene najbolja serija trenutno[/QUOTE]

    Prethodna poruka ti je premeštena u odgovrajuću temu  Potražnja prevoda za serije 
    i pročitaj ovo što piše u prvom postu te teme
    Važno: Ova rubrika nije osmišljena da biste tražili titlove za epizode koje su izašle jučer. Bez brige, za te epizode uvijek se pojave titlovi u razumnom roku. Ljudi ovdje prevode dobrovoljno i kad stignu i za to ne dobijaju nikakvu novčanu naknadu. Imajte to na umu prije nego što postavite pitanje "Kad će više prijevod za moj omiljeni film (seriju)?" Vaše je samo da napišete šta biste htjeli, a ako bude sreće neko će to i prevesti. Svi postovi koji u sebi sadrže pitanja tipa: "Kad će prijevod?", "Zašto se stalo s prevođenjem?" i sl. bit će obrisani.


    Protrči malo kroz sajt / forum i naći ćeš sigurno nešto što te interesuje. 

    Uživaj!




     
;

{{message}}

{{item.title}}