Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Bratstvo - Dobar ruski ratni

Pavel Lungin jeste iskusni i nagrađivani ruski reditelj koji iza sebe ima mnoštvo uspešnih filmova (Pikova damaDirizhyor, TsarOstrovBednye rodstvennikiTaksi-Blyuz...). Iako se u svojim filmovima nekoliko puta bavio temom SSSR-a, ovaj put mu je pristupio na nešto drugačiji način - pripovedajući priču iz poslednjih dana rata u Afganistanu.

Sovjeti se povlače iz Afganistana, a mi pratimo nastojanja jedne divizije da se probiju kroz planinski prolaz Salang, koji kontrolišu snage mudžahedina. Nekako u vreme dok traju pregovori i razne druge smicalice (šverc, šurovanje sa ne baš moralnim "lokalcima"...) mudžahedini obaraju ruskog pilota, inače sina zapovednika "naše" brigade. I dok traju nastojanja da se on oslobodi, na ovaj ili onaj način, na svetlost dana isplivaće mnoge stvari koje nikome neće služiti na čast, bilo kom narodu da pripada...

U velikom delu ovaj film, zaista, može da se nosi rame-uz-rame sa nekim od najeminentnijih postulate najpoznatijih (anti)ratnih flmova. Čak se ni poređenje BratstvoApocalypse Now ne čini tako bespredmetnim. Građenje likova i dinamika dobrog ratnog filma ispoštovani su u skladu s postavljenim ambicijama, tako da se nijednog trenutka ne dovodi u pitanje autorska čestitost po pitanje konačnog stava o fenomenu rata. Kao takvog, važno je da film nagoni na preispitivanje inkriminisanog načina rasuđivanja, od uvodnih pa do zaključnih kadrova, gradeći jasnu opomenu svima koji se odluče da učestvuju u sličnim "podvizima". 

Ipak, iako veoma moćan u tim "najbitnijim trenucima", sam završetak izgleda "nekako zbrzan", čineći da neki protagonisti jednostavnu "nestanu", ostavljajući gledaocu motiv da se preispituje da li celokupnom utisku fali baš taj "dodatni glanc" koji bi od Lunginovog dela napravio ono što nam je ostalo od već pomenutih "moćnih antiratnih".

Svakako vredno gledanje...

  • Komentarji (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • dzindzin16
    eXtreme member
    06.04.2020. 20:50
    Ko ga je radio, moglo je ovo i bolje, mada se moze odgledati bez problema.
  • Stole Haringa
    eXtreme member
    20.01.2020. 21:14
    [QUOTE=Stole Haringa]


      Odgledah Bratstvo, film koji su potpisali otac i sin Lungin. Tata Pavel je taj koji me je posle toliko vremena vidno razočarao. Na stranu to što nema nigde Mamonova koji bi nečemu što je već viđeno dao izvesnu dozu svežine. P.Lungina i Mamonova pamtim još iz filma Taksi bluz koji mi je bio i ostao jedan od omiljenih filmova koji je ovaj čudan dvojac snimio. Što se mene tiče, bolji je od njihovog Ostrva i to je neka druga tema i priča.

      Bratstvo je film koji je navodno razbesneo avganistanske veterane i, sa belikim P, patriotsku javnost Rusije. Ima scena u kojim ruski vojnici pljačkaju pored Avganistanaca jedni druge, ubijaju zarobljenike, crnoberzijanče itd. U takvo veselo društvo dolazi pukovnik KGB-a koji uz pomoć vojske i lokalnog stanovništva mora da izboksuje bezbedno povlačenje sovjetskih trupa. I to je uglavnom to što sam već nešto slično video u filmu Afganskiy izlom u kom je glavnu ulogu imao Inspektor Katani, pardon, Mikele Plaćido.

      

    [/QUOTE]

      Preneto iz dnevnika gledanja filmova.
  • titlovi.com
    Approval team
    17.11.2019. 13:05
    Prevod je najavio jevstatije ✨
;

{{message}}

{{item.title}}