Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

"Extraction" - i akcijski film i kako su pištolji ubili kung-fu

Prvi osobni filmski wow trenutak koji je uključio pištolje i blisku borbu za mene je bio Equilibrium iz 2002. godine, s Christianom Baleom i Seanom Beanom, koji je bio svojevrsna mješavina Fahrenheit 451 i The Matrix.
Equilibrium je akcijski film koji je htio biti više od toga i zagrizao je više no što je mogao prožvakati po pitanju odavanja hommagea Orwellu i distopijskim, apatijskim svijetovima te je sadržaj ostao podređen stilu, no isto je ipak utjecalo na stvaranje fantastičnih akcijskih scena koje su djelovale kao svojevrstan ples dvojice revolveraša. Equilibrium je time pokazao kako bliska borba može izgledati ukoliko se iz jednadžbe izuzme kung-fu (nadalje: bilo koja borilačka vještina, a da nije unakrsno šamaranje).

Pištoljima je, u filmskoj umjetnosti, karikaturno govoreći, zapovijeđeno korištenje izvan radijusa od pet metara, dok su unutar pet metara posao obavljale noge i ruke. Osamdesete i devedesete ostale su obilježene akcijskim junacima (Dudikoff, Lundgren, Van-Damme, Segal) koji su, uz pokoji ispucani metak, kao oružje gotovo isključivo koristili tijelo. Uz to, iz borbe su izlazili neokrznuti. 

Istek devedesetih je označio nove trendove i akcijski je fim evoluirao, te je sam kung-fu pomalo iščezavao. Prvih deset godina novog stoljeća iznjedrilo je uistinu kvalitetne akcijske filmove poput trilogije o Jasonu Bourneu, dva Mission: Impossible filma i neizostavne akcijske filmove iz Bondove franšize. Akcijski filmovi su postajali ozbiljniji, glavni likovi su primali batine, a Van-Damme, Seagal i ekipa su dobivali sve manje uloga. 

Razdoblje od 2010. godine do 2020. godine bilo je puno superherojskih akcijskih filmova koji su postali uspješnice na kino blagajnama, no Jason Bourne, Ethan Hunt i James Bond su također doživjeli svoje povratke i pružili svoj doprinos akcijskom filmu. Njima su se pridružili slični akcijski junaci u filmovima s imenom i prezimenom, poput Jacka Reachera i imenjaka mu Ryana, a prioritet je postavljen na pištolje, dok je kung-fu najčešće mijenjan manje uglađenom borbom nalik nečemu što bi mogli vidjeti na ulici, te je samim time ta borba izgledala prirodnije i pristupačnije. 

Ipak, akcijski junak koji je, po mom osobnom mišljenju, učinio najveću razliku i donio najveći zaokret u samoj prezentaciji akcijskog filma te stavio svoj nekakav drugačiji potpis na sebe, je John Wick. On je Keanu Reeves koji je manje fit nego inače, njegovi načini borbe su prljaviji, a metode ubijanja su raznovrsne - ubija knjigama, kemijskim olovkama i bilo čime čega se dohvati. no istovremeno najveći naglasak stavlja na close combat s pištoljima, nalik onome što smo mogli gledati u Equilibrium. I čini da to izgleda atraktivno. Isto tako, John Wick ne posustaje u nijednom trenutku - on je frenetična akcija koja nudi rijetke trenutke odmora.

I tako, nastavno na formu koju je John Wick fantastično prezentirao, a ujedno dodajući u mix close combat scene iz Equilibrium, te non-stop akciju iz najpoznatijih bollywoodskih uspješnica (u youtube upiši "bollywood action movies"), rodio se Extraction, ne previše navikan film, koji je veći publicitet dobio tek nakon što je došao na Netflix

Radnja "Extraction" događa se u Bangladešu, u glavnom gradu Dhaki, i tema filma je spašavanje sina indijskog drug lorda, što lokacijski, samo po sebi, daje svojevrstan dašak Bollywooda. 

Glavnu ulogu tumači Chris Hemsworth (Thor), dok ostatak glumačkog ansambla čine indijski glumci, s dodatnom iznimkom u vidu Davida Harboura (Stranger Things, Hellboy). 

Extraction je redateljski prvijenac Sama Hargravea, koji kao koordinator stuntova/akrobacija usko surađuje s braćom Russo (The Avengers, Captain America: The First Avenger), od kojih je za adaptirani scenarij Extraction zaslužan upravo Joe.

Generalno, Extraction je uspio u naumu. Izuzetno je zabavan za gledanje, koristi se prokušanim metodama proizašlim iz majstora žanra i dobro služi svojoj svrsi - akcijski je film koji će rezultirati brdom mrtvih ljudi i neprestanom akcijom. Forma mu je jednostavna, a izvedba iznenađujuće dobra. Moglo bi ga se nazvati "John Wick wannabejem slabije finese", s tim da takvo nešto ne bi bilo uvreda. 

Extraction je zabavan akcijski film s manjom dozom maestralnosti od John Wick no on ionako ne bježi od činjenice da je od potonjega učio. Isto tako, na ruku mu jako dobro ide činjenica da samom gledanju pristupaš neočekujući mnogo, znajući da je pred tobom američki akcijski film bollywoodskog pedigrea. Čistokrvni je gunslingerski film namjerno podređen stilu i svojim je postojanjem svakako odradio solidnu ulogu u neprekidnoj evoluciji akcijskog filma.

  • Komentarji (12)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    10.12.2022. 12:31
    Ljuti akcijaš, non-stop udri-ubij ritma, iznenađujuće (pa, meni) zabavan, bez ikakvog mesa u sebi doduše, no za razliku od nemalog broja akcija kojima nas bombarduju, ovaj zbilja ne gubi vreme i ne davi nas budalaštinama. Zapravo je žalosno to što autori često zaboravljaju na ovakav frenetični ritam kada već živimo u doba jalovog akcionog filma, čast izuzecima van severnoameričkog kontinenta.   
  • protectore
    Active member
    30.07.2020. 20:02
    Klasična američka hitman pucačina. Scenario i glumu ne bih komentarisao. Najbolje kod filma je što je pun akcionih scena čiji stil snimanja podsjeća na scene John Wick-a i Bourne-a. Sve u svemu ok zabava.
  • dzindzin16
    eXtreme member
    09.06.2020. 20:30
    Iznenadjujuce atraktivan "akcijas".Ovog Hemsvorta bas nesto i ne volim da gledam ali ovde je "prosao".Ukoliko ste ljubitelji Dzona Vika, Raida i tako to, ovde imate bar nesto slicno.Ne na nivou navedenih aaaliii bar nesto solidno, dok ne dodju nastavci ovih rokacina.
;

{{message}}

{{item.title}}