Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Stranger - Zanimljiva korejska thriller serija na Netflixu

Ništa vam posebno neće zvučati imena Lee Soo-yeon i Cho Seung-woo. Obična korejska imena izvan Južne Koreje gotovo nepoznata filmskoj publici. No u Južnoj Koreji oni su cijenjeni i nagrađivani autori. Lee Soo-yeon je napisao scenarij serije Bimilui Soop, a Cho Seung-woo je u seriji bio glavni lik, neobični tužitelj Hwang Si-mok. Serija se otvorila u lipnju 2017. godine, a Netflix je otkupio prava za prikazivanje serije na svome stream serviceu. Ako vas zanimaju tehnički podaci izdvojio bih dvije zanimljivosti. Cijena pojedinačne epizode je bila 200.000 $, a serija ima 16 epizoda (prva sezona). Godine 2017. seriju Bimilui Soop je uvrstio na svoju Top 10 listu New York Times, kao jednu od najinteresantnijih serija te godine. Prva sezona serije Bimilui Soop je snimana u Seoulu i bavi se istragom umorstva koja se postepeno pretvara u antikorupcijsku aferu koja je iz temelja protresla korejsko društvo.

Neobični tužitelj Hwang See-mok je u mladosti bio podvrgnut kompliciranoj operaciji na moždanoj kori. Kao dijete bolovao je od sindroma bolne preosjetljivosti na zvuk. Prilikom operacije odstranjen mu je dio moždane kore što je dovelo do promjene osobnosti. Nedostatak empatije i potpuna društvena neosjetljivost je negativna posljedica, a znatno povećanje kognitivnih sposobnosti je od njega stvorilo savršenog istražitelja. Njegov nadređeni Lee Chang-yoon predaje mu u ruke osjetljivu istragu umorstva s političkim motivom, što bude otežalo život mnogima. Hwang se udruži s policijskom inspektoricom Han Yeo-yin, te njih dvoje u stilu "sami protiv svih" idu do kraja. Bez obzira na ime, ugled i političku težinu sumnjivih osoba, koje oni povežu s istragom. Naizgled borba protiv vjetrenjača nije uvijek osuđena na propast. Uporni Hwang koji nema emocija gura po svome i ne mari kome bude stao na žulj...

Veoma neobičan lik Hwang Si-moka (Cho Seung-woo) mene je podsjetio po bizarnoj osobnosti na nikada prežaljenu Sagu (Sofia Helin) iz Bron/Broen. Potpuni nedostatak društvene konvencionalnosti a povezan s povećanim kognitivnim sposobnostima. Što znači da uvijek vide ono što drugima u istrazi promakne, a nemaju osjećaja da trebaju bilo koga poštedjeti nevolja. Zvuči zanimljivo? I jeste zanimljivo, upravo zahvaljujući spomenutom Lee Soo-yeonu koji je zaslužan za kompliciranu priču koja vas drži u neizvjesnosti do samoga kraja. Epizode ne ovise nužno o cliffhangerima koji su tipični za hollywoodsku sličnu produkciju. Naprosto su odlično napisane, odglumljene i režirane, te im umjetna napetost nije prijeko potrebna. Od nama poznatih imena iz serije izdvojio bih svakako glumicu Bae Doona, koja tumači upornu beskompromisnu inspektoricu Han. Poznato lice iz serija Sense8, Kingdom, te filmova The Host, Teo-neol i In-lyu-myeol-mang-bo-go-seo.

Tko se zakači za seriju, vjerojatno bude odmah krenuo na drugu sezonu koja je u jesen 2020. godine, također prikazana na Netflixu. Ako vam je pak važna ocjena kritike ili odaziv publike, ne brinite, serija je odlično primljena. Kritika je cijeni a gledanost je povelika. I to zahvaljujući Netflixu, ne samo u Južnoj Koreji. Moje skromno mišljenje je da ako volite napete thrillere, sa zanimljivom pričom nemate razloga oklijevati. Ako ste u prilici pogledati seriju, učinite to, nećete pogriješiti. Jedini je minus što 16 epizoda zahtijeva dosta vremena, jer su pojedine epizode po dužini pravi tv filmovi (76 pa čak i 83 minute ).

Za kraj mala zanimljivost: Serija Bimilui Soop je inspirirana skandalom mega-firme Samsung i tzv. Busan caseom. Stotine pravosudnih dužnosnika godinama je podmićivano provodima, darovima i skupim prostitutkama. Eto, sada sam malčice razotkrio i plot serije. Možda vas dodatno privuče veza s političkim i gospodarstvenim muljem koji izgleda nije specifičan samo za Balkan i ove naše prostore.

  • Komentarji (11)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    31.12.2021. 20:42
    Pardon, razumeo sam da se obraćaš lično meni Smile

    [QUOTE=JoxerTM]
    Nijedna od tri nije prevedena, ali imaš eng titlove.
    Je, ova zadnja navodno ima titlove po raznim gledalicama, ali vjeruj mi toliko su loši da bi i gugltranslejt bolje napravio.
    [/QUOTE]


    Sve to dođe na red, kad-tad, verujem. Pogotovo u ovakvim slučajevima kada po svoj prilici serija vredi. Smile  Budem je, najverovatnije, i ja nahvalio u (odgovarajućoj) temi, čim je odgledam. Bez da sebi dajem ikakav značaj (naprotiv LOL), tek mislim da je možda neko dohvati pod svoje onda kada se nakupi hvalospeva, time možda i potražnje. Smile

  • JoxerTM
    eXtreme member
    31.12.2021. 20:35
    [QUOTE=puppet_master]Ja pa pričah o domaćim titlovima...[/QUOTE]
    A to?
    Sve dok serija nije biograska ili ratna smaračina, ili besmisleno smeće iz ove nekakve trendovske pomame za naslovima "po istinitom događaju", dok god nije nešto od toga, gleda se.

    Ako nema naše titlove nego samo engleske, meni ne smeta. Za one kojima treba, postoji tema potražnja titlova za serije.

    Međutim opaska da nisu prevedene ide kao informacija onima koji engleski ne razumiju, a serija ih interesira - da ni ne traže. Zasad.
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    31.12.2021. 20:17
    [QUOTE=JoxerTM]
    Pa pisao sam već prije.
    Scifi: Circle (2017) - ovakav format serije nisi još vidio, nema Holivud, neeeeeeeeeema.
    Horror: The Guest (2018) - zbog TV emitiranja zamaskirana je krv na puno mjesta, ne smeta
    Mindfuck: Strangers From Hell (2019)

    Je, ova zadnja navodno ima titlove po raznim gledalicama, ali vjeruj mi toliko su loši da bi i gugltranslejt bolje napravio.
    [/QUOTE]
    Da prva jeste neobicna, drugu nisam gledao, a trecu dugo planiram , ali su uskocili O mecanismo i
    The Silent Sea . Meni bas odgovara da bude zamrsena, konfuzna i namerna psiholoska manipulacija  , ako je to mindfuck, i bas sam mislio na film.... ali dobro mogu i engleski titlovi.
;

{{message}}

{{item.title}}