Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Red Dot - Šveđani su dobili svoj prvijenac na Netflixu

Ako planinarite ili bar pješačite po zabitim područjima, pripazite da ne bi otkrili „Crvenu točku“ na sebi. Znači da ste na nišanu snajpera. No da vas odmah umirim, za to je vjerojatnost ravna nuli. Jedino ako ne snimate thriller u zabiti planinskoga jezera Siljan, ekvivalentu Appalachian gorja na švedski način. Osim ledene hladnoće i dvoje ljudi koji sumanuto bježe po divljini švedskog sjevera, nećete dobiti puno od ovoga ipak osrednjega thrillera. Thrillera, a ne horrora kako ponegdje piše u najavama i opisu filma. Odrezana glava psa u jednoj brutalnoj sceni ne znači da je film automatski horror. Onda bi i odrezana glava konja za The Godfather značila da je taj film horror. Ima određene jezive brutalnosti u filmu, no već uobičajeni obrat i razrješenje ipak idu u pravcu thrillera a ne horrora. Mada na početku i ne izgleda tako.

Da bi nekako popravili lošu atmosferu u poljuljanom a tek započetom braku, David – Anastasios Soulis i  Nadja – Nanna Blondell, odluče se na izlet na sjever Švedske. Namjera je malo kampirati te promatrati polarnu svjetlost, ponovo se zbližiti. A to bi bilo za Nadju prijeko potrebno, jer je tek otkrila da je trudna. No već pri dolasku, mladi bračni par upadne u sukob a domaćim Redneckima. Nakon što nekako uspiju umaknuti u divljinu, hladnu pustaru švedskog sjevera, otkriju da su nečije mete. Nepoznati napadači ih maltretiraju i drže na nišanu snajpera. Bijeg kroz ledenu pustoš nije najbolje rješenje. Ali je jedino koje im preostaje...

Ako vam se kratak siže čini privlačan, jer ste ljubitelj filmova gdje se tumara po pustoši a za vrat vam puše nevidljivi neprijatelj, onda ste na pravom tragu. No, da bi takva vrsta filma bila zaista dobra, mora se osloniti na dvoje glavnih glumaca. Veći dio filma, gotovo pa cijeli, sve je na njihovim plećima. A njima nikako ne uspijeva da vas uvjere da budete iz petnih žila navijali za njih. Casting je tipično škrt za Netflix. Glumačka postava je osrednja, produkcija nešto bolja. Ako bude sreće, glumci se nađu i snađu, pa to izgleda malo bolje. No ovdje to nije slučaj. Red Dot je film s obratom, kojeg ako ste iskusni naslutite već u prvoj trećini filma. Meni je to u detalje pošlo za nosom gotovo na početku filma. Kamera i atmosfera nekako se kotrljaju usklađeno. No ne i glumci. Dvojac Soulis i Blondell izgledaju kao da su spojeni po kazni. Još Anastasios nekako pokušava izvući nešto iz sebe, dočim Nanna Blondell kao da je zalutala na set. Kada ih spojiš u bračni par, dobiješ nešto toliko neuvjerljivo da poželiš i sam imati snajper, pa se sa strane pridružiti u lovu na nesretni bračni par.

Toliko o glumcima. Ostalo je podnošljivo, ako niste sitničavi. Možda vam neće biti jasno kako netko može na – 20 C, padati ranjen u ledenu vodu, nakon toga nastaviti bježati kao da ništa nije bilo. Ako preživite neke nelogičnosti, ipak vam kraj filma bude donio kakve takve zadovoljštine. Recimo da je priča ipak puno bolja nego nedavno katastrofalni remake horrora Wrong Turn.

Film je premijeru imao „ekskluzivno“ na Netflixu, 11 veljače 2021. godine. To znači da neće ići u kina. Što je dobro, jer ne bi baš nešto zaradio od prodaje ulaznica. Osim što je to švedski prvijenac, nikakav poseban trag neće ostaviti u godišnjoj produkciji Netflixa. Film kakvih bude poprilično tijekom jedne kalendarske godine. Da me krivo ne shvatite, film nije trash. Nije da budete tijekom filma razmišljali gledati dalje, ili ne. 

Režiser filma je Alain Darborg, koji već ima iza sebe jedan filmić – Jönssonligan - Den perfekta stöten. Ovo mu baš i nije neki posebni iskorak u karijeri. Evo što ga je nagnalo da snimi ovaj film. Nakon što je tijekom pješačenja po planini saznao da je budući otac, oduševljeni Darborg je osupnut shvatio kakva je ljepota švedskih vukojebina. Onda se zapitao, što da u toj pustoši na njega vreba snajperist? Da na sebi odjednom zamijeti crvenu točkicu? 

Ne znam da li bih povjerovao u ovu pričicu, ili bih je smatrao izmišljenom reklamnom doskočicom. Uglavnom, priču je ispričao novinarima, pa ako laže on, lažem i ja. A ne lažem ako kažem da je film osrednji, kakvih ima popriličan broj na Netflixu. Danas kada nema kino dvorana, jer u njima navodno žive virusi, ovakvi filmovi imaju dobar tretman - na stream servisima.

Trivia: Najupečatljivije scene filma snimane su na Fonna glečeru u Norveškoj. Ni po čemu nećete naslutiti da je to jedno od najpopularnijih skijališta u Skandinaviji. Mrak, bijeg kroz ledeno prostranstvo i nigdje ni jedne skijaške staze u kadru.

Kao i uvijek, na vama je odluka, gledati ili ne? Ako se odlučite pogledati film, priča filma vas neće razočarati, no glumci su nešto slabiji dio. Uglavnom nećete posebno požaliti vremena pred ekranom. Ako ga ipak preskočite, nećete puno izgubiti.

  • Komentarji (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • 15.03.2021. 04:01
    Od Eden Lake sigurno ne moze biti bolji, ali je svakako nadmasio ocekivanja. A kraj filma je bio zaista sokantan, odlican twist i malo osvete pored survival-a. 7/10. I hvala robin12345 za ovaj mali dragulj, samo nastavi sa nezavisnim filmovima.
  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    21.02.2021. 14:32
    Sviđa mi se recenzija Igabiva i komentar JoxerTM-a.
    Ni "švedski akcioni" nije ono što je bio.
    Umesto rasne prsate plavuše imamo Nannu.
    Ladno, ali standard.
    Vec viđena tematika, vaistinu. 💬
    Odakle vam snajper frajeri ????
  • JoxerTM
    eXtreme member
    21.02.2021. 01:29
    "Prokletstvo sedme godine" stiže ranije, točnije za godinu i po mladom bračnom paru.
    Kao pokušaj spašavanja braka odu na sjever hvatati auroru borealis jer to je romantično i takve neke fore.
    Međutim tamo ih dočekuju razni sumnjivi likovi.

    Bezbroj već puta viđen koncept o nepoznatim progoniteljima, no ovaj put uz "rasizam", razbijanje straha humorom, nasilje nad životinjama i staru Terezinu "sve se vraća, sve se plaća", a obrat i kraj su ekstra.

    Uz to, početak filma nakon uvodne čudne scene napravljen je kao mejnstrim drametina, znate one koje vas pokušavaju natjerati na suicid koliko su dosadne.
    Baš onaj nepodnošljivi stil dramatiziranja oko banalnosti koji ja inače s gnušanjem odbijam gledati.
    To traje desetak minuta samo pa nećete ići rezati vene, nego kad se stvari zahuktaju imat ćete dojam da je ostatak filma i bolji nego što realno jest.
    Dobar štos.

    Meni se film svidio više od sličnih šema o proganjanju koje su se štancale unedogled prije desetak godina kao Ils, Vacancy, Storm Warning ili Eden Lake. To su samo neki od takvih koje ne smatram žešćim smećem. Wink

    Pa ako vam se svidio neki od ovih koje sam naveo... Gledati.
    Ako ne, preskočite i ovaj. JoxerTM2021-02-21 15:07:34
;

{{message}}

{{item.title}}