Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Barkskins - Igrana serija u produkciji National Geographic

Ponekad dokumentarni kanali produciraju dobre igrane filmove i serije. Tako je History 2012 godine snimio mini seriju Hatfields & McCoys, s impresivnom glumačkom postavom – Costner, Paxton, Berenger. National Geographic je odlučio zaigrati čak i ambicioznije. 2020 godine krenuli su u grandioznu produkciju koja bude obuhvatila razdoblje od čak 300 godina američke povijesti. Ekranizacija novele Pulitzerom (The Shipping News) nagrađivane spisateljice Annie Prouxl, obuhvaća život i smrt doseljenika  u nemirno područje New Francea tijekom 17 st. Novi svijet u koji su pohrlili mnogi Francuzi i Englezi u nadi da budu izborili komad zemlje i osnovali obitelji. Neki su i uspjeli, no većina je stradala i umrla u bezbrojnim sukobima s domorodačkim plemenima i međusobnim borbama. Barkskins je pojam koji se vezao za francuske imigrante u Ameriku i Kanadu, tijekom 17 st. koji su vezani ugovorima krčili divljinu i borili se s indijanskim plemenima. Ako su preživjeli, nagrada je bila komad zemlje i osnivanje obitelji. Nisu samo muškarci hrlili u Novi svijet. I siromašne žene su dolazile udajom rješavati svoje snove o svome vlastitom komadiću zemlje. O čemu se u seriji radi?

Wobik je francusko naselje u divljini New Francea, blizu Quebeca, administrativnoga centra područja pod francuskom upravom. Dvojica imigranata, Rene Sell – Christian Cooke i Charles Duquet – James Bloor dolaze u Wobik kao drvosječe koji su potpisali trogodišnje služenje u zamjenu za troškove puta u Ameriku. Ako uspiju odslužiti svoje dobiti će šansu imati vlastitu zemlju i slobodu. Rene je moralan i vrijedan drvosječa zaposlen kod ekscentričnoga Francuza Claudea Trepagnya- sjajni David Thewlis. Dočim mladi, ljigavi spletkaroš Charles ubrzo bježi s Trepagnyevog imanja i sliže se s beskrupuloznim trgovcem Elsiha Cookeom...

No New France je bure baruta. Francuzi su dominantni, no Englezi preko Hudson Bay Trade Comp. potiču indijanska plemena – Irokeze, na krvoproliće francuskih doseljenika. Cilj je naravno dočepati se zemlje i napraviti kaos na Granici. Dvojica muškaraca iz Hudson Bay Co. dolaze u Wobik istražiti sudbinu nestaloga kolege i šogora mladoga Hamisha Goamesa – Aneurin Barnard. Njemu u istrazi pomaže Yvon – Zahn McClarnon, graničar indijanskih korijena.

Da bih samo nabrojao važne likove koji se pojavljuju u prvoj sezoni, kroz osam epizoda, potrošio bih cijeli osvrt. Ženske likove nisam ni spomenuo, no oni su važni jednako kao i muški likovi. Život na granici nije bio nimalo lagan ni za njih. U najboljem slučaju postaju nečije supruge, jer vlasništvo nad zemljom ostvaruju jedino preko  muškaraca. Moram spomenuti samo najvažnije: Delphine i Melissandre, dolaze udajom ostvariti život koji ne bi mogle ostvariti u Parizu. Vlasnica zalogajnice Mathilde, jaka je i odlučna žena, stvorena da preživi na nemirnoj Granici. Mlada Renardette, koja je preživjela užasan pokolj koji su napravili Irokezi, a koji je osmišljen u "radionici" Hudson Bay Comp. Nabrajati sve sudionike prve sezone više nema smisla, jer ima još gomila važnih likova. Bolje da se osvrnem na ono što nam je prikazano tijekom prve sezone.

Serija Barkskins nije za ljude koje ne mogu podnijeti ekstremno nasilje. Svako malo desi se krvava kupka. Borbe s Indijancima su brutalno realne. Ni blizu nekadašnjih western ušminkanih epova. Nema tu pucanja rafalno dok snopovi indijanskih ratnika padaju kao pokošeni. Ovdje su bijelci slabija strana, te vrlo često završe izbodeni, mučeni i iskasapljeni. Trčanje po šumi za nesretnicima i udaranje sjekirom po glavi su mekši dio krvoprolića. Ako mislite da su likovi crno-bijelo, tradicionalno ocrtani, opet ste u krivu. Ništa nije crno-bijelo. Inače beskrupulozni Elisha Cooke – Thomas M.Wright, privržen je mrtvoj supruzi i često tuguje nad njenim grobom. Mlada Renardette koju žalite od početka serije zbog pokolja, često se zaigra nožem. Melissandre je dobra prema Delphine, a inače je kuja, spletkaroš i antipatična udavača. Vrlo kompleksni likovi, dobro napisani, izvrsno odglumljeni i veoma zanimljiva povijesna potka ove serije. Sve su to veliki plusevi ovu zanimljive serije. Lokacija snimanja je skoro pa originalna- šumetine oko Quebeca. Posebna je pozornost, kako National Geographicu i priliči posvećena je izgledu Wobika. Ne samo Wobika, već i indijanskih logora. Tako Huroni, francuski saveznici žive u vrlo sličnim naseljima kao i bijelci. Drveni zidovi naselja kao zaštita, baš kao i Wobik. Okrutni Irokezi imaju klasične vigvame, šumske, od kore drveća, a ne koža. Pazilo se na detalje. Misterij je Trepagnyeva "Doma", drveni dvorac u vukojebini udaljen par sati hoda od Wobika. Izgleda kao da je u pariškoj provinciji a ne u šumetini Novoga svijeta. Još malo o Trepagnyu – David Thewlis (prof. Remus Lupin u Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2). Ekscentrični lik je meni najzanimljivija figura prve sezone. Na trenutke lud kao struja, zatim lucidan kao znanstvenik. Nevjerojatno zanimljiv tip.

Ja volim povijesne serije i knjige. To je moja slabost. Zato ne morate vjerovati kada napišem da je ovo odlična serija. Stvar ukusa. Meni je dobra, a da bi bila sjajna fali joj malo glamura. Izrazitog je doku-reality štiha. Casting je dobar, no ne i mamac za ljude koji vole "poznate glumce". Jako je zeznuto pratiti sve te likove, odnose prema povijesnom kontekstu. Ja sam imao neko predznanje o sukobu Engleza i Francuza na području Kanade i sjevernih provincija Novoga svijeta. Možda vam je ako ste gledali Posljednjega Mohikanca nešto ostalo u sjećanju? Ako nije bit će vam pomalo zahtjevno pohvatati gomiletinu događaja i likova. Seriju mogu preporučiti ljubiteljima doku- igranih serijala. Ostali po volji.

Za kraj mala zanimljivost: sva gomila likova i situacija čitave prve sezone zauzela je samo prvih 100 stranica knjige Barkskins od Annie Pruxl. Knjiga inače ima 736 stranica. Za one koje zanima što sam izraz Barkskin – Kora/Koža znači: Drvosječama koji cijeli dan rade u šumi na otvorenom, na koncu koža ogrubi kao kora drveća kojima su okruženi.

  • Komentarji (13)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Freak37
    eXtreme member
    27.04.2021. 23:54
    Mali podsetnik na ljubav koja je vladala izmedju Francuza i Engleza u Novom svetu . Ok serija .
  • Josme
    member
    30.03.2021. 09:17
    Nadam se nastavcima..
  • Mineralac
    member
    29.03.2021. 13:47
    Hvala!
;

{{message}}

{{item.title}}