Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Time - Iskupljenje u Craigmoreu

O zatvorskim serijama već sam pisao niz osvrta. Svaka od tih serija je zanimljiva na svoj način. Nasilje i posebna pravila u zatvorskoj svakidašnjici su zastrašujući, posebno za novo pridošle zatvorenike. O autoru serije ovisi da i će naglasak biti na akciji i brutalnom preživljavanju, ili pak serija bude više dramatski usmjerena. Time je trodijelna mini-serija emitirana ovoga lipnja 2021. godine, na BBC 1. Autor serije je Jimmy McGovern (Accused), a režiser je Lewis Arnold (Broadchurch, Des). Ako tome pridodate dva jaka glumačka aduta – Sean Bean i Stephen Graham, jasno je da je rezultat dobra i zanimljiva serija, posve u skladu s standardno visokim očekivanjima od BBC dramskog programa. Ako bi se uopće išta moglo prigovoriti seriji, možda je nešto sporiji tempo i jedna vrsta mainstreama, koji u BBC izvedbi nije nužno nedostatak. Nema puno izazova u ovoj seriji o zločinu i kazni, no ponavljam, riječ je o rutinskom BBC dramatskom ostvarenju s vrlo dobrom produkcijom i odličnim castingom.

Na izdržavanje kazne u zloglasni Craigmore stiže Mark Cobden - Sean Bean, nastavnik i alkoholičar. Odsluženje četverogodišnje zatvorske kazne za saobraćajku u kojoj je smrtno nastradao biciklista je manje teško od nepodnošljivog grizodušja koje izjeda Cobdena. On nasilje u zatvoru stoički prihvata, kao i raspad braka, jer je svjestan da je učinio užasnu pogrešku za koju se ne može iskupiti. Umorstvo, pa bilo ono iz nehata, ne može biti iskupljeno kajanjem i krivicom. No, guranje glave u pijesak nije opcija, pa se tako Mark angažira u grupi za pomoć i savjetovanje koju vodi zatvorski kapelan Marie-Luise – Siobhan Finneran (The Stranger, A Confession).

Zatvor vodi Eric McNally – Stephen Graham, viši stručni savjetnik- zatvorski čuvar. On je moralna i čvrsta osoba, zatvorenicima pristupa ljudski. Spreman je pomoći, no u granicama zatvorskih pravila. Potencijalno slaba točka je Ericov sin David, koji završi u zatvoru, čime Eric postaje meta za ucjene i pritisak....

Ako u mini seriji imate dva sjajna glumca- Sean Bean i Stephen Graham, okružena s izvrsnim britanskim karakternim glumcima poput Siobhan Finneran i Terence Maynard, samo trebate imati kakvu takvu priču. Sve drugo glumci odrade sami, kao što i jesu odradili u seriji Time. Oba glavna glumca su izvrsna, ne dopuštaju vam da serija postane zamorna, kao što se zna desiti u zločin-kazna- grizodušje shemama. S druge strane, bez obzira na to što ima nasilja, koje je primjerenije stvarnom životu u zatvoru, no američko gangsta preseravanje, tempo zna ponekad biti prigušen. U želji da se naglasak baci na realizam i stvarnost situacije u kojoj su se našli dvoje glavnih protagonista, režiser Arnold ponekad prigušuje radnju i minimizira ritam. Za ljubitelje akcije i one žedne krvi, Time bude prosječna serija koja ih neće posebno oduševiti. Što ne znači da ljubitelji melodramatike budu došli na svoje. Jake emocije i bombastični događaji ovdje ustupaju mjesto životnom realizmu. Ne možete se naći u poziciji da sudite postupcima i izborima, ni Markovim, ni Ericovim. Naprosto morate prihvatiti životne izbore koji su im nametnuti ili koje su svojim djelovanjem prouzročili. Mjesta za moraliziranje u ovoj zatvorsko-životnoj priči nema previše.

To je ujedno i prednost priče koja je zadana takva kakva je, a dvoje izvrsnih glumaca uspiju bez greške to odraditi. Nećete biti u situaciji da kažete. „ Ja bih ovo, ja bih ono”. Pratite sudbinu dva različita svijeta koja se ukrste u izvanrednoj situaciji. Jedna naoko beznadežna sudbina ipak dobije tračak svijetla na kraju tunela, dočim druga mora prihvatiti neminovni put koji je pred njom.

Meni su BBC serije uvijek pružile ono što od njih očekujem. Ozbiljni pristup temi- priči, savršena produkcija i još bolji casting. Time ispunjava sve što BBC trade mark pokriva. Odlična produkcija i vrhunski casting. Priča nije vrh vrhova, nema obrata, pucanja na emocije, no sasvim jasno pokriva temu kojom se bavi. Tri epizode, više od toga bi bilo zamorno, ovako je taman za ugodnu večer pred ekranom.

Vjerujem da ljubitelji BBC dramskog programa budu zadovoljni. Ljubitelji akcijskih, thriller serija malo manje. No serija je dovoljna kvalitetna za sve, prikladna za uživanje u krugu obitelji. Nemate razloga preskočiti ovu seriju, idealnu za cjelovečernju zabavu, tri epizode u komadu.

Trivia: Ako ste čitali o seriji Time, znate da je snimljena u zatvoru Shrewsbury. No možda ne znate da je taj zatvor pretvoren u turistički smještaj, pa ako želite prenoćiti u zatvoru, nema problema. Inače u seriji nastupa Hannah Walters kao žena Stephena Grahama. Hannah je i u stvarnom životu supruga Stephena Grahama. Kad joj je predložio da u seriji Time glumi njegovu suprugu, njena prva reakcija je bila - "f... off"!

  • Komentarji (9)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    18.01.2022. 17:12
    Odlična serija sa isto tako ekipom Sean Bean i Stephen Graham a Sean Bean je odlican
  • dzindzin16
    eXtreme member
    13.11.2021. 21:50
    Dobra drama.Dobra.Toliko
  • srborus
    member
    27.07.2021. 13:40
    odlična serija....fantastičan Šon Bin
;

{{message}}

{{item.title}}