Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

I onde dager - Krvavi pir

U poslednje vrijeme sve mi je nekako u znaku Skandinavaca. Ovoga puta to nije ono po čemu uglavnom hvalim Nordijce - thriller. Ovdje je riječ o crnjaku, krvavom do bola. Uostalom sve bude jasnije kada kažem da je ovo novi film Tommyja Wirkole, norveškog režisera (Død snø 2, Død snø, What Happened to Monday, Hansel & Gretel: Witch Hunters). Jasno da možete očekivati groteskne količine krvi, ali i odlično tehnički odrađen posao te poprilično dobru zabavu. No isto tako je jasno da je ovo film koji nikako ne bi išao u blockbuster kino dvorane. Ovo je po svemu mala, totalno otkačena crna komedija, koja zalazi na područje thrillera pa i slashera. Mnogi ovaj film uspoređuju s Mr. & Mrs. Smith. Zašto? Budete otkrili ako pogledate ovaj krvav ali i zabavan film.

Potpuno disfunkcionalan par Lisa - Noomi Rapace i Lars - Aksel Hennie, idu na pomirbeni odmor u zabačenu vikendicu na jezeru. Plan je da se pomire i izglade brak. Tajni plan koji ima Lars, a pokazat će se i Lisa, riješiti se bračnog partnera za sva vremena. Lars je kupio čekić, užad i ljepljivu vrpcu, a Lisa se pouzdaje u stari dobri shocker. Upravo kada poteče prva krv između njih desi se nešto toliko neočekivano, da se ljuti neprijatelji moraju udružiti, bez obzira na silnu uzajamnu netrpeljivost...

Što možete očekivati od ovoga norveškoga crnjaka? Hrpu dobre zabave, nekoliko urnebesnih štoseva i kante i kante krvi. Da ne bi sve bilo samo u superlativima, moram spomenuti da ima štoseva koji su možda smiješni ali i infantilni. Poput pražnjenja crijeva i sasvim iskarikiranih loših tipova. Mislim stvarno, tetovaža sa svastikom vuče na retarde, no u The Trip, Nazi lik je čista karikatura. No, ne sumnjam da će i takva vrsta humora nekoga zabaviti. Ono što bi svima moglo malo zasmetati, je dužina filma- skoro dva sata je dovoljno da film na momente počinje igrati sa živcima. Još kada je to tip filma, koji je predvidljiv od samoga početka, bez ikakvih obrata, moglo se ipak malo sažeti. Izbaciti koji degutantni štos, malo prorijediti krvave scene, kojih stvarno ima na tone.

No Tommy Wirkola, najviše i uživa u dijelovima filma gdje odrezani komadi tijela i udovi iz kojih pršti crvena krv, farbaju ekran u crvenu nijansu. S druge strane, Wirkola je posve pogodio s odabirom glumačke ekipe. Prednjače jasno Noomi Rapace i Aksel Hennie, koji su se nekako kliknuli, uskladili. Ne kaže se uzalud da je film dobar ako su negativci zanimljivi. Mada su im likovi napisani na razini karikature, ekipa negativaca je odlična. Atonsen, Rubeck i Eriksen, upotpunjuju vrlo dobar casting. Da zaokružim, film je zabavan većim dijelom, duži pola sata no što bi trebalo, te enormno krvav. Bar koliko i Dead Snow.

Bez obzira na usporedbe s Mr. & Mrs. Smith, ili što je meni palo na pamet - The War of the Roses - Michael Douglas i Kathleen Turner (tko se još sjeća nje?), ja mislim da će najviše profitirati ljubitelji Evil Dead tv serijala. Tko voli krvava crijeva kako se razvlače po prljavom šumskom otpalom lišću, doći će na svoje. To pišem upravo zato da upozorim one koji pomisle da su Mr. & Mrs. Smith, dobili norvešku inačicu. Nisu. Ovo je film autora Død snø. Čovjek koji je od Ivice i Marice napravio horrorčinu, Tommy Wirkola.

Film The Trip iliti I onde dager, otvorio se u Norveškoj 30. srpnja 2021. Na Netflixu ga možete pogledati od 15.10. ove godine. I onde dager, originalni naziv filma ako bi doslovce preveli- U Lošim Danima, može se prevesti kao Bilo je i boljih dana. Bogme za Larsa i Lisu, disfunkcionalni bračni par je itekako bilo boljih dana, od krvavog pira u usamljenoj šumskoj vikendici. Vjerujem da su i Noomi Rapace i njen filmski partner Aksel Hennie, odahnuli kada je snimanje završilo. Izrazito je fizički zahtjevno bilo snimanje, a ako je suditi po trajanju filma, nije bilo ni kratko.

Film definitivno nije za svakoga. No oni koji vole crne komedije, posebno one gdje se ne štedi na krvavim scenama, uživat će bez sumnje. Ako više volite sofisticirane, artificirane komedije, ovo nije film za vas. Ljubitelji Wirkole budu ionako gledali sve što otkačeni Norvežanin snimi. Ostali po volji. Ako je nekome blizak moj neistančani filmski ukus, onda slobodno navalite. Zabava je zabava, bar većim dijelom zagarantirana.

Trivia: Noomi Rapace, švedska glumica najpoznatija po ulozi Lisbeth Salander - Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden, Luftslottet som sprängdes. Ako ste se pitali zašto Noomi nije tipična švedska plavušica, odgovor leži u genetici. Majka je Šveđanka  Nina Noren, no otac je španjolski flamenco pjevač Rogelio Durant. Uglavnom, otac je razlog što bi se Noomi Rapace fizički odlično uklopila u ekipu iz La Casa de Papel.

  • Komentarji (11)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • bokidante
    Active member
    13.01.2022. 09:53
    Meni je ovo bilo odlično!
  • aleksayu
    eXtreme member
    06.01.2022. 00:06

      Ruski film mi je bolji i smisleniji a reziser ruski je mastovitiji.
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    05.01.2022. 23:41
    Meni nema neke bitne  tj sustinske razlike od Papa sdohkni, i slicnih, ako uporedjujemo. AlexDeLarge2022-01-05 23:46:37
;

{{message}}

{{item.title}}