Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Deceit - Obmana ili ne?

Obmana ili ne? Kao i uvijek istina je negdje u sredini, no to morate sami odlučiti ako pogledate četverodijelnu thriller dramu britanskog Channel 4. Dva su razloga zbog kojih sam pogledao hvaljenu mini-seriju. Prvi je objektivan, glavnu ulogu tumači vruća roba - Niamh Algar. Irska glumica koja je sve više u centru pažnje, što gledateljstva, što naklonjene kritike. Nominirana nedavno za nagradu BAFTA za film Calm with Horses, zapažena u The Virtues, Raised by Wolves, Pure... Drugi razlog je čisto subjektivan, showrunner Emilia di Girolamo je napisala scenarij na osnovu poznatog slučaja Lizzie James iz 1992 godine. Radi se o lovu na serijskog ubojicu, a Lizzie James je kodno ime za policajku koja je bila undercover mamac u operaciji kodnog imena Edzell!

Malo što može šokirati Londončane kao što ih je šokiralo umorstvo Rachel Nickell. Usred bijela dana u parku Wimbledon, nesretna Rachel je izbodena na smrt pred očima trogodišnjeg sinčića Alexandera. Dijete je ostalo živo, no nesretnoj Rachel nije bilo spasa. Cjelokupna istraga Metropolitan Policea svela se na jedno ime - Colin Stagg, vrlo dobri Sion Daniel Young. Policiji pomaže cijenjeni forenzični psiholog Paul Britton- Eddie Marsan, koji je uvjeren da je upravo Colin Stagg ubojica.

Jedno je imati osumnjičenoga, drugo je pripremiti slučaj za sudski postupak. Procjena je da je umorstvo snažno seksualno motivirano, te je kao mamac uključena undercover agentica Sadie Byrne, alias Lizzie James - Niamh Algar. Njen zadatak nije nimalo lagan. Treba stupiti u emotivni kontakt s Staggom, te steći njegovo povjerenje. Cilj je jasan, izvući priznanje pod svaku cijenu. No, to neće biti lako. Preko pisama prepunih seksualno mazohističkih fantazija, došlo je do fizičkog kontakta. Drugačije nije išlo, no profesor Britton koji vodi igru s agentom Keith Pedderom - Harry Treadaway, uvjeren je da su na pravom putu...

Ja nisam imao pojma o slučaju umorstva u Wimbledon Commonu. Tako da vjerujem i vi nećete imati problema s poznavanjem intrigantnog slučaja. Britanci su imali posve drugačiji motiv pogledati seriju, nego mi s Kontinenta. Zato mogu pisati isključivo iz toga nekog općeg ugla, više manje o samom utisku koji je serija ostavila na mene. Kao da nije riječ o istinitom događaju, koji ulazi u kategoriju- stvarnost je ponekad luđa od fikcije. Pošto sam kao prvi razlog naveo Niamh Algar, da napišem par redaka o njenoj ulozi. Uloga je teška, no Niamh je pokazala da je riječ o vrhunskoj glumici. Isto tako, a tu sam u suprotnosti s prije napisanim, serija mi je upravo zbog njenog lika, Lizzie James, pomalo teško probavljiva. No, to ima više veze s Emiliom di Girolamo koja je lik Lizzie, pretvorila u psiho drametinu. Prva i četvrta epizoda su posvećene stvarnom slučaju umorstva Rachel Nickell, thriller s elementima sudske drame. Druga i treća epizoda  žive svoj život, a to je već pomenuta psiho drametina. Lizzie u nemogućnosti da iznudi priznanje, ili bar jasne dokaze, umjesto indicija, pada u depresiju. Njeni kontakti sa stvarnim životom vrlo su labavi. Ulogu Lizzie počinje živjeti 24 sata na dan. Potpomaže si alkoholom, a na poslu ionako ima odmak prema tipično muškom okruženju Metro Policea. Muški kolege ne samo da su u većini, već uvijek vode igru i pobiru slavu i priznanja. Žene su mamci, ili što bi njen partner - voditelj Baz rekao: "Možda si odabrana jer ličiš na Rachel, a ne zbog tvojih sposobnosti". Ja sam nekako stekao dojam sličan Bazovom.

Dakle da rezimiram, uloga Lizzie je izazov i za Niamh Algar, a bome i za gledatelje. Meni osobno nije legla. Puno mi je zanimljiviji lik Colina Stagga, čak mi se čini da je Sion Daniel Young pojeo scene s Lizzie. Izdominirao je svojom ulogom Stagga koja je perfektna u širem smislu, onom sličnom stvarnom događaju. Oholi profesor Britton - Eddie Marsan je tih i povučen, pravi handler, no zato je Harry Treadaway solidan u ulozi agenta Peddera. Njega pamtimo kao upečatljivog luđaka iz ekranizacije Kinga - Mr. Mercedes. Glumačka postava je solidno odradila mini seriju, no ponavljam, ona od koje se najviše očekivalo je na žalost povremeno zagušila priču - Niamh Algar.

Uglavnom pišem o castingu iz razloga koji ovdje ne smijem otkriti. Channel 4 je britanski javni servis, tako da je scenski posve uz bok BBC. Razdoblje koje serija pokriva itekako je podebljano brit- rockom s početka devedesetih godina. Ima par sjajnih reminiscencija, kada se ošamućena Lizzie vozika po Londonu, a stare dobre pjesme se vrte na radiju. Ako volite brit-pop, elektroniku i post punk, eto još jedan razlog za gledanje ove mini serije.

Moj utisak je dvojak. Prvi razlog, a to je uloga Niamh Algar koja tumači Sadie/Lizzie James, nije mi se svidjela, bar ne u očekivanoj mjeri. Drugi razlog je ionako bio subjektivan, pa mi nije žao što sam odvojio vrijeme za Deceit. Da je malo duža, ni to mi ne bi sjelo. Dakle, ako bih je trebao preporučiti? Nije mi dovoljno zanimljiva, da bih navukao nekoga od vas. Neujednačene su epizode, žanrovski luta od thrillera do mučne psiho drame. No, ukusi su različiti, uostalom pogledajte sami, pa odlučite.

Trivia: Kako je Metro policija došla do Stagga? Rachell Nickell je živjela blizu parka Wimbledon, s partnerom i malim sinčićem. I psom, kojeg je često šetala parkom. Stagg je obožavao svog psa, kojeg je šetao parkom dosta često. Ne treba biti narednik u Metro policiji da spojiš dvije crtice.

  • Komentarji (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • marina-budimir
    Active member
    08.12.2021. 12:55
    Upravo tako ! Jako je teško napisati recenziju i pritom paziti da nema spojlera. Osim toga nemoguće je ne biti subjektivan i zato mislim da je ova njegova recenzija sasvim u redu. Serija je dobra, čak bih ju i preporučila, ali ima nekih  dijelova koji su zapravo nepotrebni. Seriju sam gledala prije nego sam pročitala recenziju i  njegova recenzija nije ni mogla biti drugačija. Napisao je upravo onako kako jest.Clap


    (function(){window['__CF$cv$params']={r:'6ba5cf288f861cfa',m:'77adac0e6f512a6dfe38768ff6ecdcb48a6037fd-1638964573-0-Aa1VJUHKxGiYoXlhTD5O2xejoweQvHms7In/F3WbPbI8fXQowhYbgvpBL7F2U2NO83/ZnuedQpRMFPtRlOfxqBkZtT2eOYF2z+c9g4RRCvoE16z/Kel7HVejAJfTIwFT6upTHSuVuJpE7IRb3GSxpgWfQkJ5OkcAZjOfdlMFSmXKJ+t6gwqRQdFitjgyzTligw==',s:[0xca4ca871f8,0xcdb26de2af],}})();
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    08.12.2021. 10:53
    Nekorektno i ishitreno je tako nesto izjaviti i pritom nipodastavati neciji trud i rad. O recenziji moze da se komentarise da li je dobra ili nije po vasem misljenju, mozete se i kriticki osvrnuti, i dati argumente zato je to bas tako. Nekad vam se svidi, nekad ne, recenzija ili komentar od iste osobe, mozda vam se uopste ne svidja, to je prirodno, lepota je u razlicitostima. Uzmite samo vi pa napisite nesto slicno pa cete odmah uvideti kontradiktornost izrecenog.
  • niko011
    member
    08.12.2021. 10:45
    Ukusi da, ali ne i neukusi. Pogledaj recenziju za Crnu svadbu i odmah posle toga za North Water. Nekako mi se čini da bi recenzija trebala da te navede da nešto pogledaš ili preskočiš. Možda njegove mogu da posluže tako što se odmah odlučiš za suprotno. Bez daljih komentara...
;

{{message}}

{{item.title}}