Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Swan Song - Potresna SF drama

Čini mi se da je ovo jedan od najprovokativnijih filmova 2021. godine. Moglo bi se reći - za žanrovske sladokusce, mada i tu treba biti oprezan. Jer, ovo je filozofska SF drama, traktat o prihvatanju ili nemirenju s smrću. Ima li konačnog odgovora?

Dvostruki "Oskarovac Mahershala Ali (za sporedne uloge u Green BookMoonlight), ovde je Cameron Turner, dobrostojeći dizajner, neizlečivo oboleo od raka. Suočen s terminalnom fazom svoje bolesti, a pod budnim okom svoje lekarke (Glenn Close), odlučuje se za njen tretman "stvaranja duplikata", odnosno stvaranja neke vrste klona s veštačkom inteligencijom i svim sećanjima. Takvo, novo, a potpuno identično biće, zameniće Camerona kao porodičnog čoveka, muža i oca, ne izlažući najbliskije mu bola usled saznanja o neizlečivoj bolesti. Pravi Cameron će se povući u doktorkinu udaljenu kliniku, gde treba mirno da sačeka svoju smrt. Ali, da li će to moći?

Ovo jeste ostvarenje koje postavlja brojna pitanja, pre svega vezana za etiku postojanja. Gotovo lišen akcije, uz minimalan broj glumaca, Swan Song jako udara, čineći gotovo kamerno ostvarenje nečemu što nalikuje na lepotu klasične literature. Reditelj Benjamin Cleary, takođe je "Oskarovac", ali za kratki film "Stutterer" iz 2015. godine. Ovo je njegovo prvo dugometražno ostvarenje, ali odiše takvom "jednostavnom kompleksnošću" da svaki kadar pleni gledaoce svojom narativnom doboko-osmišljenošću. Svaki detalj je pažljivo izbrušen, tako da nijednog trenutka film, uprkos zamamnom trajanju, neće biti dosadan. Film je snimljen za "Apple TV", ali ima sve kvalitete "ozbiljnog projekta", zbog koga se ulazi u istoriju svetske kinematografije.

I, da, ovo može da se shvati i kao melodrama, zbog koje ćete pustiti poneku suzu. Ne treba se toga plašiti...

  • Komentarji (9)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    14.01.2022. 19:35
    Gledam, prija mi spori tempo, izgled filma, dok je Mahershala Ali jedan od najboljih glumaca tamo pa je ionako uživanje gledati svaki njegov kadar...no ne da mi mira koncept. Na stranu to što mislim da je nemoguća takva jedna duplikacija, ponajmanje u kakvoj iole skorijoj budućnosti, pre mi smeta sama ideja. Nevezano za kakav etički problem koji već spomenuše u filmu. Prosto mi nije jasna ideja, zašto bih ikada želeo da kao lišim bola i patnje bližnje usled svoje smrti.  Smrt, koliko god bila tragična sama po sebi, često i užasna, nasilna, ovakva-onakva, je sastavni deo života. Čini nas onim što jesmo. Pa i taj bol, nedostajanje, deo nas koji gubimo sa odlaskom nekoga (ili pa učimo da zadržimo u sebi), sve je to upravo ono što nas čini ljudima, kamoli tek onim što jesmo ličnije. Posledice mogu, verujem, biti loše, neko se nikada ne pomiri sa tako čime. Svojim a kamoli sa tuđim odlaskom. No opet, nije li to sva ta fundamentalna tragičnost života, ujedno upravo i dar. Konačnost, kraj koji nam je svima isti. Podsetnik da cenimo više svaki tren, one pored nas, usputne prolaznike, lepotu života dok traje. 
    Nema roditelja, supružnika, prijatelja koji nas može zaštiti od konačnosti. Zašto bi? Opet, nevezano za etička pitanja, podmetanja klona, ili pa prećutkivanja klonu da je klon, blabla.  

    Možda jeste tema za razmišljanje a i imam još da se vozim do finala filma, možda me iznenade sa ponečim, no um mi je na nekoj pedesetoj strani po pitanju svega toga i to mi smeta da uživam u filmu LOL 
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    14.01.2022. 12:33
    Ostala navika, mada ja sam za nijansu mladji, ali to je to.  Meni se kolega smucilo kad sam radio na fakultetu sa osobama sa kojima sam provodio vreme i radio svaki dan, a i sada sa osobama sa kojima sam u kontaktu, a posto sam drzao vezbe morao sam sa studentima svakodnevno na vi.  To mi svi govore, evo od sad necu. Jeste van teme,  skoro sam bio u drustvu naseg starijeg pisca akademika i jednog pilota. I pilot mi kaze nemoj da mi persiras, ja kazem u redu necu, i onda kazem akademiku nesto tipa kad si rekao da si pricao sa (pa drugim piscem)  ... malo mi bilo neprijatno :) Tako da uvek koristim vi, osim prijatelji, braco, kumovi Wink
  • puppet_master
    eXtreme member
    14.01.2022. 12:03
    Ne persiraj mi zaboga miloga LOL tj meni je bilo teško da se prvih godina naviknem na to "ti" svakome, još mi je gori bio izraz "kolega" kakvim se častilo uzduž i popreko online, no u pravu su bili. 
    1975. godište sam, mladolik jašta ApproveLOL no ne zaslužujem ičime to "vi", poštujemo se svakako na onaj ljudski način, uz uvažavanje, trud da se razumemo, a neka društvenih protokola, svi smo jednaki ovde. Brotherhood (well, and sisterhood) in arms. LOL Blesavim se delom, kako ti je draže, ne pričam ikome kako da piše. Tek, ne zameri mi to "ti", drugarski je, najiskrenije. 


;

{{message}}

{{item.title}}