Top Gun: Maverick - Bolja je Partizanska eskadrila

Za neverovanje!

Film koji na IMDB ima ocenu 8,7, a na Rottentomatoes čak 97 odsto, za koji su "eminentni" svetski filmski kritičari skoro totalno nepodeljeni u mišljenju da je u pitanju pravo remek-delo, zapravo je obilčni ratnohuškački pamflet nedostojan pažnje. E, ali marketing...

Zapravo, Top Gun: Maverick nije ni na nivou 1979-godišnje Partizanska eskadrila. Ako se zanemare fanatični obožavaoci svega i svačega što snimi Tom Cruise, zaista ne vidim nijedan jedini kvalitet kojim bi se ovaj film izdvojio vrednijim od recimo doživljaja na bojnim poljima koje ima Johny Rambo u potonjim mu filmovima, nakon First Blood. Ako se tome doda i već pomenuti ratnohuškački "mizanscen" kojim odiše, novi Maverick zaista može da postane predmet filosofskog izučavanja propadanja ove planete.

Prvi Top Gun snimljen je 1986. godine i odisao je tom nekom "nevinom naivnošću" koja je učinila Toma i Kelly McGillis gotovo legendarnim romantičnim figurama u svetu holivudskog adrenalina. Sada Kelly ima 64 godine i, kako sama kaže, niko je nije ni kontaktirao da glumi u nastavku. "Njenu ulogu" nasledila je više od deceniju mlađa Jennifer Connelly, ali je Tom ostao isti. "Njemu vreme ne škodi", rekli bi fanovi. I, to je to. Nastavak snimljen za Toma. Usput, priča o brzim avionima i amerikanskoj moći da budu najbolji na svetu.

Toma, test-pilota nadzvučnih aviona, nagovore da se vrati među mlade "Top Ganove", kao učitelj im. Zadatak mu je da "najsposobnije među najsposobnijim" obuči da raznesu neko strogo čuvano neprijateljsko nuklearno postrojenje u neprijateljskoj zemlji. Ne kaže se ni koje ni gde, samo se zna da je potrebna vrhunska pilotska umešnost. A, Tom ima neformalni prstup učenju, koji nadležni baš i ne vole. Neprijatelj nema lice, a u filmu nema ni krvi. Video-igrica. Rat? Ma, to je cool... Samo sedneš u kokpit i vozi levo-desno. A, pri tom, jedan od tih američkih super-pilota čak nosi i naočare. Ne, one za sunce, već s dioptrijom??? Zar su holivudski scenaristi na to spali? A filmski kritičari? A, obožavaoci Tomovi? Pa, dajte ljudi, nije to Airplane! (odnosno - "Ima li pilota u avionu?", kako je kod nas prevedono).

Usput, tu je i gotovo kameo uloga Vala Kilmera, legendarnog glumca, koji, nažalost, boluje od raka grla. I, taj "omaž" jeste gotovo jedino zbog čega ovaj film zaslužuje da bude snimljen. Sve ostalo je stereotipno i nepotrebno. 

A, fanovi? Pa, oni će, verovatno, uživati, ma šta ja rekao... 

 • Komentarji (69)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • titlovi.com
  Approval team
  19.07.2022. 23:43
  Prevod je uradila alexandra-stanic 🌟
 • 24.06.2022. 10:07
  [[email protected]]Sve zavisi od toga šta je režiser htio da kaže, koji je cilj filma. I šta gledalac očekuje da vidi. Malo je dobrih filmova sa ratnom i vojnom tematikom. Da bi se snimio dobar film u tom žanru – treba imati obrazovane vojne istoričare i vojne konsultante koji će ukazati na greške u scenariju, na snimanju... Ukratko oko svega što ima veze sa tehnikom. Usmjeriti režisera... Drugo – zavisi kakav film hoće autor, ozbiljan film gdje gledalac može nešto i da nauči ili neku banalnu akciju za brzo zrgtanje love. Sad što se tiče gledalaca, većina ne želi da napreže previše moždane vijuge pa vole jeftinu akciju sa kul efektima. Ako ćemo konkretno o ovom filmu, meni je ovo jedan od onih filmova koji se gledaju uz pivu i čips, isto ko i prvi Top gun. Isto ko i Spasavanje vojnika Rajana. Jednokratna zabava. Da rezimiram za one koji nisu gledali – zaobiđite ovo ako volite ozbiljne filmove ovog tipa. Ovo je daleko od toga. Za one koji žele dobru zabavu, vjerovatno će vam se svidjeti.[/QUOTE]

  Ajde što ne postoji film (niti treba da postoji, osim možda nekog dokumentarnog, ali i to je za raspravu) koji se drži istorije i vojne industrije ko pijan plota, ali staviti Spilberga u isti koš sa Top Gun-om i još napisati da je to jednokratna zabava!!!? Baš me zanima koji su to ozbiljni filmovi ovog tipa po Nothingm-u? Koja su to remek dela koja je iko osim njega pogledao više od 1x?
  Stvarno svašta može da se pročita ovde.

 • osman2510
  Senior translator
  19.06.2022. 04:39
  [QUOTE=kina12]Kad ce izac prevod[/QUOTE]

  kad ga ti prevedeš!

  čestite unapred Clap