Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Nope - Neee

Nakon izvanrednog Get Out i izvikanog Us - Podbačaj, Jordan Peel nam sada nudi i Nope, kako na sajtu IMDB piše - "horor". A, zapravo ni "H" od tog žanra. Da piše "SF", pa donekle i da se svari, ali nije ni to. Bar ne u onom pravom smislu žanrovske odrednice. Dobro, jeste to priča o nekom vanzemaljskom vasionskom brodu koji iz oblaka proganja žitelje neke američke nedođije, ali je više Peelova fantazmagorija (valjda) o nečemu što bi trebalo (valjda) da bude priča o ljudskim strahovima ili tako nečemu (valjda). Tek, sve je "valjda", a ništa dorečeno. I, to je ono što ne valja. Dosta da film bude dosadan, skoro negledljiv. I, da eminentni svetski filmski kritičari (plaćeni?) uglavnom listom stanu uz ovaj film. Dobro, ne baš kujući ga uz zvezde, ali dajući mu pozitivan "amin".

Dreser konja koji učestvuju u snimanju filmova. Ima veliki ranč u pomenutoj zabiti. Pomalo sramežljiv. Nasledio poznatog oca koji se bavio istim poslom. Ima pomalo luckastu sestru, koja je njegova sušta suprotnost i koja se ne boji poslovnih izazova. Tu je i neki Kinez-kauboj, koji drži zabavni park u istoj zabiti, a koji je svojevremeno, kao debeli klinac, učestvovao u TV-seriji s pomahnitalim majmunom-ubicom (i tu je jedini delić koji spada u horor).

I dok oni tako žive svojim životima, pojavi se misteriozni oblak, s vanzemaljskim (valjda) svemirskim brodom (valjda) koji usisava ljude. Daniel Kaluuya i sestra mu Keke Palmer pokušavaju da ga snime kamerom i tako zarade velike pare. Međutim, strani entitet guta energiju i nemoguće ga je snimiti. Onda se tu pojavljuje i neki snimateljski veteran, koji ima kamere koje snimaju na stari "neelektrični" način. Oružje je spremno...

Zapravo, ovako prepričano, kad razmislim, sve se i ne čini tako straobalno loše. Ali, Peel sve to izvodi uz "umetnički dojam" koji zamara, pa film postaje suprotnost sam sebi. Nit je satira, nit je horor, a SF... pa bilo ih je nebrojeno boljih u dosadašnjoj istoriji kinematografije. Postoje tu neki delovi koji se naslanjaju na klasike žanra, poput, recimo Close Encounters of the Third Kind, ali sve to je izvedeno toliko "zamršeno" da tumačenje Peelovih slika postaje svakim kadrom sve zamornije. I onda, vremenom, dignete ruke. I, čekate da se film završi. A, on, nikako...

Samo za fanatike oduševljene pojavom ovog reditelja...

  • Komentarji (29)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • kjovo
    eXtreme member
    14.11.2022. 09:13
    Mene razocarao jedan sam od onih kojima se svideo Get out i Up ,a ovo jos i Sf pa sam mislio nema sanse da mi se ne svidi. Medjutim prica mi totalno nelogicna i labava ,gluma isto tako ,deluju mi kao da se igraju glume . Sve u svemu bas razocarao
  • puppet_master
    eXtreme member
    11.11.2022. 13:07
    Meni i nije alien, prosto životinjica, eto koja je zbog svojih specifičnosti ostala skrivena od raje, uslovno rečeno makar. To što se poklapa sa mnogim od tipičnih "alien encounter" pričicama, mi je samo još zabavnije kao ideja. U tom smislu se može ugurati tu i sci-fi žanr, ne zato što zbilja opisuje prvi kontakt, vanzemaljsko biće sa raznim nama atipičnijim, stranim osobenostima životinjica koje poznajemo, meni to, rekoh, vanzemaljko i nije, već ide uz te legende koje im se, ni krivim, ni dužnim, pripisuju. Recimo. Jasno, tek ono kako ja to sve doživljavam, mene taj ugao više zabavlja.
  • JoxerTM
    eXtreme member
    11.11.2022. 12:04
    Obećao pa napravio.

    Ne znam zašto i kako je ovo nekome bilo dosadno, meni nije.
    Čista scifi drama, gdje se aliena ne pokušava krknuti nego na njemu zaraditi monetizacijom snimaka preko fejsbuka i ostale suvremene društvenomrežne kuge.

    Iako su alien i scene s njim odrađene, meni barem, super, ja tu ne vidim razloga koncentrirati se na scifi dio.
    Nego na likove i okruženje.
    Pohlepa, dostupnost špijunaže, ali i trka za ostavljanjem traga u povijesti (kao da je nekoga briga, veličaju se masovni ubojice, a izumitelje se skoro uvijek preskače).

    S te strane, kao drama među likovima različitog karaktera koji pacifistički streme nekakvom zajedničkom cilju, ispalo je jako dobro.
    Sa strane međutim potencijalnih (melodramatskih?) konflikata, autor je odredio neimati ih uopće.
    Romatike također uopće nema, čak ni među konjima.
    Možda to odbija određeni dio gledatelja?

    Pa evo mene nije odbio.
    Da se razumijemo, nije bilo tu nikakvog oduševljenja, samo mi je film dobar.
    Gledati.
;

{{message}}

{{item.title}}