The Dark Tower - Totalni promašaj

recenzije filmova i serija

12.10.2017.

The Dark Tower - Totalni promašaj

Ako ste fan lika i dela pisca po imenu Stephen King - zaobiđite u širokom luku...

... Jer ono što će te videti u ovom filmu nema blage veze s onim što ste pročitali u piščevim romanima!

Film The Dark Tower, jednostavno, svetlosnim godinama je daleko od svetova i događaja u njima, koje je opisao čuveni horor/sf pisac u svojoj književnoj epopeji, sastavljenoj od čak osam knjiga, napisanih u razdoblju 1982-2012, na više od 4.000 strana.

Priča o nastojanju da se snimi film traje već skoro desetak godina. U razmatranju je bila čak i serija, a gledajući The Dark Tower upravo mi se zbog toga i plače - zašto, zaboga film? Jer, knjige prosto vrcaju od mnoštva likova, događaja, razmišljanja, aluzija, alegorija, reminiscencija na ova i neka druga bolja vremena... da je ideja o "strpavanju" svega toga u 95 minuta trajanja filma više nego uzaludna. 

Dobro, reći ćete, "ovo je tek prvi film, biće ih valjda još"... Ali, nije ni to! Ajde, da je The Dark Tower pravljena po prvom romanu The Dark Tower: The Gunslinger, pa da će se kasnije još razvijati u novim filmovima buduće franšize, ali, jednostavno, ovaj film je sklepan od najrazličitijih motiva, uzetih iz svih knjiga i ko zna odakle još, tako da ni glavni junak čak nije ni onaj koji je u knjigama!

Dakle, glavni lik u filmu nije nikakav "Revolveraš", već jedan tinejdžerčić - Jake, lik koji se i pojavljuje u prvoj Stephenovoj knjizi, ali tek kao i mnogi drugi. Zašto Jake? Hollywood bi ga znao valjda? Moje mišljenje je da je tako izbegnuta "mračna strana" knjige, napravljen proizvod za jednokratnu upotrebu tinejdžerske publike (koja je u 95 odsto slučajeva i glavna ciljna grupa novovremenog blokbasterisanja). E, sad, što sve to nema blage veze s tamo nekim književnim delima, to je sasvim druga priča. Kao kada bi, recimo, Anna Karenina imala svojstva kao Lara Croft, i, umesto da se ubije bacanjem pod voz, to isto prevozno sredstvo iskoristila za put na Mesec gde bi se pridružila Avengers-ima.

Ako, ipak, zanemarimo taj utisak besmislenosti "prekrajanja" dela koje je stvorio Stephen King, dobićemo koliko-toliko pitku limunadu za letnje "zevanje". Film nije dosadan, može i da se gleda, ali je, baš... besmislen... ako, razumete šta hoću da kažem...

Manite se ovoga, i čitajte knjige...

 • Komentarji (35)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • ar8c
  member
  13.10.2017. 12:00
  Evo da ne bude kako sam sve vreme pričao napamet bez iskustva gledanja, konačno sam juče stavio na repertoar i ovaj kontroverzni naslov. Malo je reći da sam razočaran i da su se moje crne slutnje obistinile. Ovaj film nema blage veze sa obimnim štivom iz koga crpi inspiraciju, odnosno da budem precizniji, ima tek toliko veze da su iskorišćeni izvesni likovi i motivi, ali toliko ovlaš i nedorečeno, slobodno interpretirano, neozbiljno i nekonzistentno, da je prosto žalosno što sam trošio dragoceno vreme na njega.Onako sam za sebe da nekako i prođe, iako jalovo i vrlo prosečno, ali sa teretom koji neminovno nameće zvanje remake-a masivnog štiva poput The Dark Tower sve to dodatno gubi smisao. Jedino vredno pažnje je standardno sjajna gluma Matthew McConaughey-ja. Ocena 2/10.
 • 23.08.2017. 18:57
  apsolutno se slazem sa tvojom ocenom, zato mi je smetalo sto su ga blatili kao da je najgori film - a skroz je ok (nije remek delo ali je ok za gledanje). Po meni najbolji film za sad ove godine je novi Spidermen a prosle godine Dr. Strange (najvise zbog nacina kako pobedjuje zlikovca - konacno orginalan nacin :) ) [naloži celi komentar]
 • Hogar Strašni
  Translator
  20.08.2017. 17:33
  E sad, da li su iste veze koje su u knjigama ili ne, znaće oni koji su upoznati sa obe verzije. Meni su u svakom slučaju zanimljive.Sudbina svih dela iz ovog i sličnih žanrova kojih se Ameri dotaknu je holivudizacija, negde u manjoj negde u većoj meri. Jedini medijum koji iole može da ih iznese je serija, mada i to ima neki svoj set problema.A glumci su zapravo sasvim solidno odradili svoj posao, ne znam koliko odudaraju od književnih likova koje tumače, ali sami glumci se u okviru filma mogu nazvati i svetlom tačkom.