Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Black Adam - Ne ide, pa ne ide

Najnovije superherojsko DC čudo jeste još jedan nadljudski superćorak. Toliko iščekivanja i priče o ovom filmu, a onda džinovsko - "buć". Sklepancija od svega do sada superherojski viđenog, od X-Men i The Suicide Squad, do Eternals i, verovali ili ne - Shazam! - pa još i malo dalje. A, još toliko "netaktički izvedeno", da od originalnosti skoro da nema ni traga.

Istina, početna premisa i nije tako loša. Država Kandak, pre 2600. godina. Savršena civilizacija, koja zbog svoje savršenosti zapada u belaj, kada se pojavi zli pretendent na presto. Onda on svoje državljane pretvara u robove, a sve u nameri da za njega rudare vredni plavi kamen moći od kog ovaj namerava da iskuje krunu. Ali, u njegovoj bezočnosti suprostavi mu se sin jednog roba iz kamenoloma. I, taman kad zli podanici krenu da odseku klincu glavu, ovaj propada duboko u zemlju, gde ga dočekaju dobri čarobnjaci koji se brinu o redu i poretku. Oni mu daju moć da izgovori čuvene reči - "Shazam!" (e, tu već prestaje svaki smisao...) i tako biva rođen superherojski Adam! (Shazam - Adam, skoro pa i da se rimuje...).

Onda, Kandak današnjice. Ili, sutrašnjice, nije baš objašnjeno, pošto se ova mistična (arapska?) zemlja nalazi pod upravom (mistične-zapadne?) organizacije u kojoj vojnici s teškim naoružanjem krstare ulicama i određuju ko sme da pređe iz jednog dela grada u drugi (Izrael-Palestina?). Kandak i dalje nije slobodan, a grupica hrabrih pripadnika "Otpora" u potrazi je za mitskom krunom moći iz pradavnog doba. Glavnu reč vodi lepa Adrianna Tomaz, arheološkinja (valjda?), kojoj su okupatori ubili muža, te je ostala sa svojim buntovnim sinom tinejdžerom. Da dalje ne gnjavim, ona pronalazi mitsku krunu, oslobađa superherojskog Adama iz viševekovnog sna i on joj pomaže u borbi protiv okupatora (ali, pazi sad - u pomoć okupatorima dolazi druga ekipa "superheroja", njih četvoro, neka "Liga pravde" koju čine Doctor Fate! (Pierce Brosnan), Cyclone! (Quintessa Swindell), Atom Smasher (Noah Centineo) i Hawkman (Aldis Hodge) - mutanti (!?) koji rade za dobrobit cele planete i uvek su tu da privedu ruci (zapadne?) pravde svakoga ko pokuša da naruši red i poredak. A, crni Adam upravo to radi (???!!!).

Već ovde je jasno da se izgubila svaka mera u prepisivanju drugih filmova, te se gubi i interesovanje za sudbine glavnih junaka. Svih. A, ima ih. Odnosno, ima onih koji su to mogli biti i koji, u krajnjem slučaju, mogu i samostalno da "nose" film. Ne znam da li je Black Adam najava neke buduće franšize, ali znam da ako je to u pitanju jednostano ne može da se ona tako počne. Utrpavanje likova u Black Adam čini da oni gube svaki smisao, što posebno komično izgleda u slučaju superheroja koje tumače Brosnan i Hodge, koji, očigledno, predstavlaju neko m*do u toj superherojskoj hijerarhiji, ali su ovde "pali kao s Marsa".

Reditelj Jaume Collet-Serra (The CommuterThe ShallowsRun All NightNon-StopUnknownOrphanHouse of Wax) toliko se pogubio želeći da nam predstavi svoje "umeće" i "posebnost", da umesto da nam ponudi priču o jednom "anti-heroju koji voli da ubija" kakav je trebalo da bude Crni Adam, isporučuje "nešto nedefinisano", što, verovatno, može da i bude najneoriginalniji superherojski film modernog doba. Šteta za Rocka/Black Adama, trudio se...

 

  • Komentarji (60)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    19.12.2022. 19:34
    Istina, vidiš da se ipak slažemo. Thumbs Up

    Pa rekoh sve još jedared iznad, za svaki slučaj. 

    Kako ti lepo ispričaš sve oko svojih utisaka, tako isto lepo se i ja nadovežem svojim, nevezano za to šta ko tobože poručuje, nije moje bilo lično niti sam pomislio da ti meni išta pričaš (niti je potrebno potom objašnjavanje kako su ljudi različiti, vole različite stvari blablablabla, sve to znamo, prosto se nadovezujemo jedni drugima na pristupe filmovima) Thumbs Up

    Ja zbilja nisam učestvovao u tom razgovoru tebe i reče Joxa, pa je red i da ja valjda kažem koju o mojem pristupu, prvi put, stvarno, nisam išta ponavljao or something. 


  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    19.12.2022. 19:32
    [QUOTE=puppet_master]Ne znam bi li značilo da sam npr ja površan zato što gledam gomilu filmova upravo zbog glumaca. 

    [/QUOTE]
    Ovaj pocetak, nisam razumeo, a i pocetak sledeceg. Ali dobro, i ne moram.
  • puppet_master
    eXtreme member
    19.12.2022. 19:11
    Ja se pa plašim mnogo nasilja, meni mama nije dala da idem napolje da se bijem Approve kako vidim krv, ja se onesvestim sav, i da makar dođem iole k sebi potom, nego ni to LOL Šalim se, šta znam, sve je to za ljude, dokle god ne strada neko bez veze zbog kratkog fitilja. 

    Pa to su lagani filmići, nije on tu da bi bio kakav vrhunski glumac koji može u svačiji kožu, još se tako napumpan možda i dodatno limitirao, no sve to ima svoju publiku, sve je to što ti reče prodaja magle, zabave, razbibrige, njemu tek ide u tome, voljen je a dokle god publika daje novce da ga gleda, bombardovaće nas iznova ti filmovi, klasika. Meni je drag, masu toga već sutradan ne bih znao da ispričam LOL ali dok ih gledam mahom mi budu zabavni, kako koji već. 
;

{{message}}

{{item.title}}