Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Scream 6 - Ubica je rođakov rođak!

Neka mi pučanstvo oprosti na spojleru - ali, ubica je rođakov rođak! I to se već proteže...

Kada je bard horor žanra Wes Craven 1996. godine snimio Scream, nije mogao ni da sluti u šta će se odmetnuti njegovo čedo. Usledili su Scream 2 (1997.), Scream 3 (2000.) i Scream 4 (2011.), a onda je neko pametan prošle godine smislio da snimi film čiji je naslov već postojao - Scream - a, zapravo je peti nastavak!? E, sad je vreme i za šesti - Scream VI. Ingeniozno...

Rediteljski tandem Matthew Bettinelli-Olpin i Tyler Gillett isti je kao i u slučaju prethodnog Scream, a zajedno su još radili i horore Ready or Not i Devil's Due

Fenomenološki najzanimljivije u novom nastavku jeste videti u šta se pretvorila Courteney Cox kao reporterka Gale Weathers i "spojnica" s prethodnim filmovima (glumila u svim - od prvog do poslednjeg). Ko bi rekao da Monica Geller iz čuvenih Friends sada izgleda tako (što bi rekao Bajaga - "Godine prolaze, mi starimo")... Sada nema više ni Neve Campbell (istina, spominje se u jednoj rečenici koju izgovara Gale/Monica), pa to znatno može da umanji vrednost ovog filma (A, nema ni Jennifer Aniston, čini mi se da bi nju bilo veće uživanje gledati...).

Ali, da se manemo prethodnog pasusa, Scream VI jeste prvenstveno "reciklaža". Nema tu skoro ničega "originalnog", po čemu bi se film izdvojio od svojih prethodnika, pa se postavlja pitanje - "čemu vreme?". Ipak, oni koji su voleli prethodne delove, moći će da nađu "happy time" i u ovom ostvarenju, dovoljno zanatski pristojno sklepanom da "drži pažnju". Ne očekujte previše i dobićete šta ste tražili...

Junakinje prethodnog filma, sestre Carpenter, uprkos tome što su se preselile u New York i dalje su pod progonom zlog Ghostfacea. Nije bilo dovoljno što je u prethodnom nastavku lik s maskom pobio mnoge od onih koji su se družili sa sestricama, već sada želi i ostale. Tačnije, ne taj "lik s maskom", već neki drugi, pošto su ga i same u prethodnom filmu dovoljno izmasakrirale. A, ti ostali dobri drugari sada čine "core four" (zgodna kovanica na engleskom - prevedena ne baš najsrećnije kod distributera kao "žilava četvorka"). Naravno, u pozadini svega je i dalje saznanje da je otac glavne junakinje i sam bio serijski ubica iz jednog od prethodnih filmova, pa javnost, zapravo, nije sigurna ni da mu ćerkica Sam (Melissa Barrera) nije i sama nastavili tim putem, odnosno postala nemilosrdni ubica ("ubičica"?). 

I, tu je, otprilike kraj zapleta. Neki ljudi ginu, neke ne mogu da ubiju ni brojni udarci nožekanjom u creva, niko ne zna ko je ubica (slasher-whodunnit!?) sve do poslednjeg obračuna, svi su sumnjivi, čak i Gale/Monica. Između svog tog klanja naši junaci takmiče se u tome ko će da ispali "duhovitiju" repliku, pa često nije baš najjasnije da li gledamo čistokrvni horor ili onaj s komeNdija-elementima, pa tako jedan od "glavnijih" lajt-motiva filma jeste i sam horor-film (potpuno bespotrebne, mada hororske efektne uvodne scene s studentima glume).

Sve u svemu, biće Scream 7, pa 8, 9... Ima još puno rođaka i rođakovih rođaka, koji zbog trauma iz prethodnih filmova mogu da postanu ubice. Kome je zabavno sve to, šteta da propusti neki deo. Ipak su povezani ("kao crevca"), pa za kompletni ugođaj treba i predznanje. Za ostale - rampa!

 

  • Komentarji (30)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • 06.05.2023. 23:17
    Topčina 5/10
  • Black Raven
    Translator
    02.05.2023. 21:53
    Do metroa je sve bilo odlično i zanimljivo ali onda katastrofa. Mnogo loših scena, u drugoj polovini filma, upropastilo ovaj nastavak. Zanimljiv film, ali samo toliko. Ocena 5,5/10.
  • Tom Brady
    Active member
    29.04.2023. 10:00
    Sve posle prvog dela je dosta slabije, pa tako i ovaj. Klasičan Scream film, ko voli ovu franšizu biće svakako zadovoljan. Tako-tako.
;

{{message}}

{{item.title}}