Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The Flash - Pristojnity zabava

Novi DC The Flash jeste sasvim pristojna zabava, zbog koje dobra većina neće zažaliti što su odvojili vreme da uplove u nju. Naravno, nije u pitanju nikakav masterpiece, da se svrsta u nezaboravna ostvarenja filmske umetnosti, ali je superherojski iskorak u svet mašte koji će bar na trenutak (144 minuta) učiniti da zaboravite na oporosti stvarnog sveta u kom živite.

Barry Allen je The Flash - tinejdžer sumanute brzine, naučni laborant kome je udar munje u hemikalije s kojima je radio dao superherojsku mogućnost neuhvatljivosti. On je deo Justice League, ali, srećom, ovaj film nema preterane veze s prethodnikom u seriji. Uvodna akcija, u kojoj naš junak spašava bebe iz porodilišta usled ne baš smisleno objašnjenog katastrofičnog rušenja istog, dok Batman na drugom kraju Gothama jurca za nekim poludelim teroristima, jeste duhovito osmišljena, ali uopšte nije bitna za ostatak filma... što je takođe, baš dobro. 

E, kad se to sredi, nastavlja se ono zbog čega i postoji film. Barryjev otac je u zatvoru, optužen da je ubio svoju ženu, a Flashovu majku. Naš junak je ubeđen u njegovu nevinost, ali snimak koji treba da potvrdi da je otac u vreme ubistva bio u prodavnici nije tehnički upotrebljiv. Barryju majka strašno nedostaje, a kada otkrije da svojom brzinom može da vrati vreme i utiče na događaje iz prošlosti, upustiće se u avanturu koja se kosi s svim superherojskim, a i osnosnim naučnofantastičnim načelom - nikako ne utiči na događaje iz prošlosti... Jer, možeš da sretneš i samog sebe u tom vremenu, a onda nastaje pičvajz (odlična i duhovita epizodica o Back to the Future).

U principu, ovo je još jedan film o vremenskim paradoksima multiverzuma. Kao takav, mogao je da bude i originalniji, ali ne treba mu se previše zameriti. Treba reći da kroz film u manjoj ili većoj meri promiču mnogi superherojski likovi, pa i oni koje znamo baš iz njihovih davnih dana, pa se može smatrati da puca i na nostalgičarsku kartu (Michael Keaton kao Batman skoro tri decenije kasnije jeste osveženje). Generalno, ceo film i jeste prilično pun tih duhovitih epizodica, koje nadilaze "banalnosti" kojim svaki novi holivudski superherojski ep obiluje. Baš zbog tih "epizodica" ovo i jeste "dobroraspoložavajući" događaj. Trend ili ne, tek to poigravanje s multiverzumima zaista pruža beskrajnu mogućnost da se čovek nekoliko puta baš lepo nasmeje (ali ne cinično, već odistinski), što je, samo po sebi, dragocen putokaz za stvaranje dobrih vibracija. Zato prednost dajem ovakvim filmovima, koji u sebi imaju tog "šmekerskog šarma", nad onima u čijem središtu je samo konačna herojska CGI bitka za spas čovečanstva (dobro, ima je i ovde, kad treba srediti zlog generala Zoda - takođe ne baš maštovita - pusta poljana, pa udri...). Jednostavno, ovo nije film koji istura generisanu akciju u prvi plan, već su mnogo važnije neke druge stvari i "ljudskosti" koje uprkos svoj toj "superherojštini" stoje u pozadini. Pa, makar, čak i mnoge od "njih" i ne bile baš suvislo objašnjene (jer, vremenski paradoksi...). 

Ipak, gledati!

Reditelj Andy Muschietti (It Chapter TwoIt, Mama) i, pre svega Ezra Miller u dvostrukoj glavnoj ulozi "sopstvenog ja" - to su zaslužili!

  • Komentarji (13)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • JoxerTM
    eXtreme member
    20.09.2023. 19:26
    Od mene antipreporuka.

    Pa boktemazo.
    Znači kopiran koncept masterpisa scifi komedije Future Mana, ali poglupljen do nepodnošljivosti.
    Kao da je netko zadao chatGPT-u da jedan postojeći ekstra scenarij prilagodi imbecilima.

    Ma da idem secirati, tu nema nijedne scene koja nije oku ugodna, ali zato čista čistacata debilana.
    Na primjer kao u FManu, lik sretne sebe, razodjenutog i onda se ponaša kao da se nikad nije vidio u ogledalu kao kakva prestidljiva curica. Pa ni čimpanza ne bi bila toliki idiot.

    Ni skupi specijalni efekti ni štos sa raznim betmenima ne uspijevaju spasiti ovu odu imbecilizmu.
    Gledati samo ako ste se predozirali fentanilom, pa odapeli. Znam, nećete onda vidjeti ništa, ali tako je i bolje.
  • jojo385
    Active member
    31.07.2023. 10:34
    Odgledao do kraja,sto mi se desava pola-pola u zadnje vrijeme.
    Ekipa koja je uradila film, stvarno se potrudila.
    Odabir glumaca, prica,zaplet sve ok.
    Neki kritikuju duzinu filma.
    Osobno mislim da bi ovakav slijed dogadjaja koji je prikazan
    u filmy mogao bolje ekranizovati-ispeglati sa pricom,
    sa vise vremena.
    Preporuka
  • canijel
    member
    30.07.2023. 22:09
    Odličan filmić, zabavan, prosao brzo, zelio sam još, to mi je uvijek plus. Nije naporan ni sekunde za razliku od ostalih superherojskih filmova danasnjice. Ulazio sam u film kontajući da će me humor ubiti od napora ali mi nije ni sekunde bilo tako. Priča super, jedna od boljih multiverse, samim tim Flash je jedan od prvih koji je i imao tu priču, bolja je stripovska priča nema tu poredjenja, al i ova filmska je super. Svi likovi odradjeni u sklopu univerzuma i kako su pisani, za razliku od Marvela što radi (primjera Thor univerzum koji je osakaćen do dna). Keaton odličan, nova Supermenka EKSTRA, volio bi vidjeti još tu verziju. Priča ima i emocije tako da nemam nekih zamjerki. Naravno ovo nije filmčina koja se poredi sa ostalim filmovima kao npr Oppenhaimer i tih kalibra, al što se tiče superherojskih, za mene odličan. Kad god bude na TVu ili imam priliku da gledam ostaće mi na ekranu jer mi nije dosadan ni sekunde. Jedini minus su efekti koji nisu toliko katastrofalni koliko se priča, i čak su mi manje smetali nego npr u Gardijansima 3, ovdje su makar iskorišteni da se prikaze nesto abnormalno što drugačije ne bi moglo. Sve u svemu super filmić, odlična zabava, 8,5/10
;

{{message}}

{{item.title}}