Nije baš kao Breaking Bad, no nije ni bad....

Da odmah počnemo sa najvažnijim: stoje li ili ne usporedbe s Breaking Bad? Recimo to ovako: ako je Breaking Bad Mount Everest, onda je Ozark bar Kilimanjaro.

Puno puta se kroz forume provlačila usporedba s prvom serijom, zbog osnovne postavke. U Breaking Bad to je Walter, sredovječni obiteljski čovjek, jako talentirani praktični kemičar. Ovdje je to Marty Byrde, jako talentirani računovođa. Walter šiba plavi „met“ na tržište za narko-mafiju, Marty pak pere novac za meksički narko-kartel. I jedan i drugi se suprotstavljaju silama koje daleko nadilaze njihove mogućnosti. No obojica se moraju snaći, inače i oni i njihove obitelji budu stradali od ruku ubojica narko-kartela. Tu je i lokalni kolorit, policija, itd...

Mogu odmah izreći konačan sud: Breaking Bad je teško dostići, no Ozark ipak valja pogledati. Najveća prednost BB jeste Brian Cranstone (Walter White), te sjajni autor Vince Gilligan (The X Files i Better Call Saul). Oni su ipak jači od tandema Jason Bateman i Bill Dubugue ( film The Accountant i Ben Affleck). No ako se stvari postave tako da je Breaking Bad vrh-vrhova, što i je, onda se tek može donijeti neki objektivan sud o Ozark.

Serija je rađena u produkciji Media Rights Capital, koji je odradio posao za Netflix. Ta je kompanija sada jako „vruća“. Evo, npr The Dark Tower i Baby Driver jesu njihovi novi hitovi. A od TV produkcije dovoljno je spomenuti sjajni House of Cards. Već je i to dovoljna preporuka za pogledati Ozark.

Inače, sama je serija snimljena u 9 jednosatnih epizoda i finalna 10. od 80 minuta. To je već jedan plus, jer je dovoljno tempa, da si napet i želiš još. Produkcija je odlična, jer Netflix nije sitna riba, oni sada progone HBO i AMC i na polju tv produkcija. Zanimljivost serije je i što je inače odlični glumac za komedije Jason Bateman, morao sebe dići na jedan daleko viši nivo od njegova dosadašnjega rada na filmskom platnu. Da li je uspio, o tome se već da pričati, netko će reći da je, ja ću reći da ipak nije, moglo je bolje. Jason Bateman je i režirao prve dvije i zadnje dvije epizode. Sad kratak siže, za one koji još nisu odlučili da li gledati, ili ne gledati ovu seriju.

Marty Byrde je ne svojom voljom doveden u situaciju da mora spašavati život svoje obitelji, i svoj naravno, jer ga narko-kartel pritisne da opere 8 miliona dolara preko ljeta u pripizdini Missuria, na jezeru Ozark. Marty već dugo pere prljavi narko novac u Chicagu, no kada njegov partner „popali“ lovu, Martyev život isto visi o koncu. Da bi ostao živ, mora oprati jako puno prljavog novca u jako kratkom vremenu, daleko od FBI i Chicaga. Naravno da FBI ne ostavlja samo tako plijen koji su namirisali, a koji bi im mogao poslužiti da stanu na kraj narko-kartelu. Kada se u igru upletu i lokalni kriminalci, pa onda i rednecki s planina koji drže tržište droge u lokalnoj zajednici, čini se da Martyu vrijeme curi iz ruku. I da je pitanje tko će mu doći glave, jer zainteresiranih ima jako puno.

Ozark je tv serija, koja ima svoje standarde. Jako puno likova, svi dobro napisani i odrađeni. Serija je to koju se ne smije propustiti, jer je malo šanse da bude ikada više snimljen neki novi Breaking Bad.

Nemojte propustiti ovu šansu, uđite u seriju na vrijeme, jer je upravo Breaking Bad, serija koja je otkrivena usmenom predajom nakon tek druge sezone. Uživajte u seriji, no nemojte je uspoređivati s Breaking Bad, naprosto se prepustite i učinite da vrijeme ide dalje.

 

  • Komentarji (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Platan
    Banned user
    12.10.2017. 20:03
    Hvala.