CalvaryPogledaj trailer!

Film

drama (2014)

Calvary

Ocena uporabnika
Odlično!
7,489%
Calvary

Naslov:

Kalvarija

Leto:

2014

Zvrst:

drama

Trajanje:

102 min

Režija:

John Michael McDonagh

Scenarij:

John Michael McDonagh


Glavne vloge:


M. Emmet Walsh
  >  The Writer
Marie-Josée Croze
  >  Teresa
Isaach De Bankolé
  >  Simon
Aidan Gillen
  >  Dr. Frank Harte
Brendan Gleeson
  >  Father James
Gary Lydon
  >  Inspector Stanton
Dylan Moran
  >  Michael Fitzgerald
Kelly Reilly
  >  Fiona Lavelle
Owen Sharpe
  >  Leo
Pat Shortt
  >  Brendan Lynch
David Wilmot
  >  Father Leary
Orla O'Rourke
  >  Veronica Brennan
Chris O'Dowd
  >  Jack Brennan
Domhnall Gleeson
  >  Freddie Joyce
Killian Scott
  >  Milo Herlihy

Povzetek:


Brendan Gleeson je oče James, duhovnik v majhnem podeželskem kraju na Irskem. Med spovedjo po nedeljski maši neznani prebivalec zagrozi dušnemu pastirju s smrtjo - maščevanje za zlorabo, ki jo je kot otrok doživel s strani nekega drugega katoliškega duhovnika. Oče James ima na voljo le sedem dni, da pomiri strasti v skupnosti; v tem času obiskuje prebivalce in skuša najti svojega potencialnega morilca. V stikih s krajani oče James spozna, da je postala verska ustanova, ki ji je posvetil vse svoje življenje, zastarela in neustrezna. Ta ugotovitev v njem sproži dvom o vrednosti lastne vere.
  • Poglejte podobne vsebine
  • Komentarji (5)
  • '71

    '71 (2014)

    drama, akcija, srhljivka, vojni

    Dok je pratio zastrašujuće nerede na ulicama Belfasta 1971., mladog britanskog vojnika slučajno napušta njegova jedinica. U situaciji u kojoj ne može da razlikuje ko mu je prijatelj, a ko...
  • Vacuuming Completely Nude in Paradise

    Vacuuming Completely Nude in Paradise (2001)

    drama, komedija

    Pete has recently got a new job as a vacuum cleaner salesman. His mentor is the veteran Tommy, whose methods are rather rude; his sole target is to be the best salesman in his team and to receive the...
  • Six Shooter

    Six Shooter (2004)

    kratki film, komedija

    At the hospital, a doctor gives Donnelly the bad news: his wife of many years has died. He visits her body, placing a photograph of their pet rabbit on her hands. Then, in the early morning light, he...
  • The Guard

    The Guard (2011)

    kriminalka, komedija, srhljivka

    Nergavi policist Gerry se s kriminalom v majhnem irskem mestu spopada po svojih pravilih, zaradi prepirljivosti in nenavadnega smisla za humor pa veliko težav povzroči tudi sam. Med raziskovanjem...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Atrahasis
    Junior translator
    14.07.2018. 02:42
    Vrhunski film.
  • Vilin
    eXtreme member
    14.07.2018. 01:04
    Posle ovakve Stoletove recenzije, teško je još nešto dodati a da nije suvišno. Sjajna irska drama sa fantastično iznijansiranim likovima i prelepim predelima Irske. Obavezno pogledati.
  • Stole Haringa
    eXtreme member
    14.02.2018. 18:06

       Sveštenik,(B.Gleeson) sluša ispovest vernika posle nedeljne mise. Vernik mu kaže da je kao dete bio zlostavljan od strane starog sveštenika kojeg je crkva “za kaznu” poslala u Afriku,gde bi takvo ponašanje ipak manje odjeknulo. Isti vernik će ispovediti i zločin koji će se tek dogoditi: za tačno nedelju dana će ubiti upravo sveštenika koji ga ispoveda,ne zato što je on zlikovac koji siluje decu, nego upravo zato što je nedužan i dobar čovek. Ubistvo takvog sveštenika će odjeknuti jače od ubistva nekog zlikovca i biće više izjava nego osveta. Sveštenik ima još nedelju dana života da se pomiri sa Bogom i sa sobom.

      Sveštenik koji zna identitet svog potencijalnog egzekutora počinje da obilazi eparhiju i ljude od kojih se oprašta. A lokalna “flora i fauna” irskog ruralnog okruga je više nego zanimljiva i samim tim vredna pažnje. Svi oni će testirati veru i strpljenje sveštenika svojim jasno ili uvijeno iskazanim stavovima iz kojih se vidi da oni o crkvi kao i o državi koja joj se ne može suprotstaviti ne gaje baš pozitivne stavove. Iz svega toga se vidi i autorov stav, da je katolička crkva u najmanju ruku zastarela, okoštala institucija, a verovatno je i moralno bankrotirala, pa čak i otvoreno štetna, parazit u društvu pritisnutom finansijskom krizom.

      Braća Mekdona, Džon i Martin (In Bruges, Seven Psychopats) verovatno su najznačajniji autori savremenog irskog filma. John Michael koji je ostao kod kuće snimio je The Guard i Calvary koji su pre svega irski filmovi. O filmu The Guard sam ovde negde napisao šta mislim, isti slučaj je i sa ovim koji sam reprizirao i kom predviđam status klasika.

      Brat Džon Mekdona je snimio dobar film koji ću, uprkos ulepšavanju Irske, još dugo pamtiti. Najveću zaslugu za to ima stari Glisom koga u filmu likvidira rođeno čedo. Pamtiću ga i po scenama u kojim reditelj diskretno odaje počast nekim meni dragim likovima poput Mišime.

{{message}}

{{item.title}}