Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Safe - Još jedna potraga za nestalom teenagerkom...

Naslov nije greška, spojile se dve serije o kojima pišem osvrt, s potpuno istom osnovnom premisom: otac traži nestalu teenagerku. No to je otprilike sve, jer serije su potpuno različite. Save Me prati potragu oca luzera koji životari u siromašnoj londonskoj četvrti, dočim je u ovdje riječ o ocu doktoru koji živi u luksuznoj četvrti sa ogradama, kamerama i plaćenim zaštitarima.

Tek što je pokopao suprugu Rachel, koja je umrla nakon teške bolesti, dr. Tom Delaney ostaje i bez kćeri teenagerke. 16-godišnja Jenny Delaney nije se vratila nakon raspojasanoga tuluma svome domu. Dr. Delaney lud od zabrinutosti sve nade polaže u susjedu i ljubavnicu Sophie Mason, inspektoricu u policiji koja pokreće istragu za nestalom djevojkom. No kako vrijeme prolazi Tom ide daleko naprijed ispred inertne policije i uz pomoć najboljega prijatelja Petea Mayfielda otkriva sve više i više tragova koji vode prema nestaloj kćeri, te događajima koji su tome prethodili.

Safe je klasičan krimić, kakve proslavljeni Harlan Coben štanca bar tri godišnje. Za nekakvu dramatiku ovdje nema naprosto mjesta, jer se sve svodi na utrku s vremenom i frenetični ritam potrage za nestalom klinkom. Pritom se otkrivaju brojne prljave tajne i događaji iz prošlosti male prigradske bogatunske četvrti, koji su prethodili nestanku mlade djevojke. U cijeloj priči doslovce nema lika, bilo staroga ili mladoga, koji ne krije neke tajne. Kako se razotkrije jedna prljava tajna, tako se postave dva nova pitanja. I tako iz epizode u epizodu, s naglaskom da kraj svake pojedinačne epizode nudi više pitanja no odgovora. Ljubitelji žestokih intriga i pravih krimića ne bi trebali biti razočarani sa serijom. Meni osobno više paše karakterno „izrađenija“ i više dramatski usmjerena serija, o kojoj sam prethodno pisao Save Me - Potraga za nestalom teenagerkom.

Serije se dohvatio Netflix te se ona otvorila istovremeno u 190 zemalja u svibnju 2018. godine. Ono što bode oči je da je glavni lik Michael C. Hall – Amerikanac. Tako da se dosta pričalo o njegovu „engleskom“ naglasku, te koliko je to umanjilo doživljaj same engleske serije. No uglavnom je serija naišla na pozitivne kritike, ponajviše zbog stvarno frenetičnoga ritma i relativno dobre priče iskusnoga Harlana Cobena. Međutim, ne postavljajte si previše pitanja o postupcima i motivima nekih likova u seriji, jer onda sama priča prilično gubi na snazi. Tipična razbibriga, mentalni puzzle kakve ogromna većina gledatelja voli pogledati u večernjim satima.

Zanimljivost: U Save Me u ulozi oca nestale djevojčice dobro se snašao Lennie James, tv zvijezda iz The Walking Dead. Ovdje se manje dobro snašao Michael C. Hall, proslavljeni Dexter Morgan iz nezaboravne serije Dexter...Volim ja Dextera, no mislim da je moglo malo bolje. Ipak...

  • Komentarji (13)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    02.03.2021. 17:57
    Odlicna serija sa ''Dexterom'' ( Michael C. Hall )
  • VLL72
    Active member
    04.11.2018. 13:44
    Odgledao pre svega zbog Deksa LOL. Vrhunska serija sa samo jednom malom rupom u scenariju, inače izvrsna čista 10 bi bila. Završna epizoda bi trebala da bude reper kako sve lepo objasniti hronoloski bez smaranja, gotovo u sekundi. Vrhunski izvedeno. Od mene TOP preporuka, pravi je triler u pitanju. Čak kao retko kada nisam ubrzo pogodio ko koga i zašto Confused. Od mene veliki Clap za ekipu koja je ovo realizovala. Video sam  da je Deks bio i izvršni producent, jedino mi je bilo čudno da je britanski projekat u pitanju ali verovatno je privučen dobrim scenariom. Ako neko zna više o tome neka nas prosvetli.
  • baho
    Senior translator
    30.10.2018. 18:15
    A i ja često spadam u manjinu, tako da mislim da će mi biti bolja prva...
    Mislim, čitao sam šta si pisao i definitivno mi je ono prvo primamljivije.
    Ali svakako uvijek se obradujem nečemu dobrom od Britanaca (a i ostataka Europe)...
;

{{message}}

{{item.title}}