Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Extremely Wicked Shockingly Evil and Vile - Zar je ovo Ted Bundy?

Serijski ubojice su mračni filmski likovi u stvarnom životu. Ništa se u svakodnevnici nije toliko primaknulo filmskom platnu kao serijski ubojice. Dracule i Jasona (Friday the 13th) u stvarnom životu nema, nema ni Michaela Myersa (Halloween). No zato ima Teda Bundya, Charlesa Mansona, Davida Berkowitza znanog kao Samov sin i još more drugih krvoločnih zvijeri, silovatelja, ubojica i nekrofila.

Za određenu populaciju usamljenih i nesretnih žena ti monstrumi imaju neshvatljivu privlačnost, seksualni magnetizam kao da su rock zvijezde ili glumačke veličine. Na vrhuncu „popularnosti“ dok su čekali suđenje ili smaknuće, te zvijeri, koji su najčešće okrutno ubijali baš žene, dobivali su na stotine pisama u zatvoru, a mnoga od njih su bila ljubavna. Morbidno, ali je tako, da Dracula stvarno živi i čeka suđenje, dobio bi dnevno desetine bračnih ponuda.

Godine 1969 u Seatlleu, Ted Bundy upoznaje ljubav svog života Liz Kendall, samohranu majku s kojom ubrzo stupa u vezu i pomaže joj u odgoju kćerkice Molly. Idila traje sve do 1974. godine, kada ga zbog prometnog prekršaja zaustave te uhapse kao sumnjivca za ubojstva na jezeru Sammamish. Problemi za zgodnoga Teda počinju jer ga izvjesna Carol DaRonch prepoznaje u policijskoj stanici, kao otmičara koji je namjeravao da je ubije, no ona je nekako uspjela pobjeći. No, ubrzo iz Colorada stižu nove optužnice za ubojstvo, te Ted Bundy napokon staje pred lice pravde. Očajnoj Liz je veoma teško povjerovati da dobrica Ted, koji nju voli a obožava malu Molly, može biti ista osoba o kojoj štampa diljem SAD-a piše tjednima a suđenje prati doslovce cijela Amerika...

Što reći za ovu neobičnu adaptaciju knjige spomenute Liz Kendall: „The Phantom Prince: My Life With Ted Bundy“? Prvo upada u oči kvazi-dokumentaristički pristup Joe Berlingera, režisera koji radi gotovo isključivo dokumentarce o velikim zločinima. Na trenutke se čini da to nije onaj Ted Bundy kojega znamo kao poremećenoga ubojicu i  silovatelja, nekrofila koji je grizao svoje žrtve i komadao im meso s tijela zubima.

Za glavnoga glumca odabran je Zac Ephron, bivša teen zvijezdica, koji bi trebao prerasti komedije i nastupati u ozbiljnim dramskim ulogama. Zac je svoju ulogu dobro odradio. Ako mene pitate i predobro. Nijednoga trenutka ne možete vidjeti poremećenoga serijskoga ubojicu u tome privlačnom mladiću. S lakoćom prosipa šarm, osvaja i suce  i porotu i američku javnost.

Ono što je mene sablaznilo u filmu nije Zac Ephron koji čini u filmu točno što se od njega traži. Enigma je Joe Berlinger, režiser. Tijekom cijeloga filma, mada se odlučio na tkz. realistični pristup, nije gotovo pomenuo žrtve opakoga psihopate. Kada je to učinio to je bilo neshvatljivo šturo i samo u službi njegove odluke da Bundya prikaže kao čovjeka koji možda i nije kriv za ono što je potreslo Ameriku. Skoro da povjeruješ da ga drže bez veze u zatvoru zbog prometnoga prekršaja.

Vidljivo je da se pokušalo napraviti sasvim drugačiji film od desetaka dosad snimljenih o Bundyu. Ne ulazim u odluku da li je to ispravno ili nije. Niti što to nema veze s stvarnošću, jer ovo definitivno nije Ted Bundy, već samo i jedino Zac Ephron. Ono što nije u redu je da ako već snimaš film o jednom čovjeku, a to je film o mitskoj figuri, osobi koja se približila monstrumima s fimskoga platna, onda moraš pošteno izložiti bar osnovne fakte. Da možemo ocijeniti je li film uspio u naumu da nam prikaže „drugu“, dobru stranu zloglasnoga ubojice. Režiser je lažirao stvarnost, te je propustio priliku da napravi drugačiji film o Tedu Bundyu. Jer ovo nije film o Tedu Bundyu.

Gledati ili ne? Film sam po sebi nije ništa posebno. Osim vrlo dobroga Zaca Ephrona i male ali solidne uloge Johna Malkovicha u ulozi suca Edwarda Covarta, koji je izrekao slavne riječi prilikom čitanja presude: ...“Extremely wicked shockingly evil and vile“. U prijevodu za one koji slabije barataju engleskim : „Iznimno opako, šokantno zlo i pokvareno“...

Dodatak: Nemojte da vas prevari naslov filma. Ta rečenica sasvim odudara od filma koji nastoji prikazati odurnoga serijskoga ubojicu iz kuta žene koja je bila zaljubljena u njega. Ja nisam ona i zato ni ne razumijem čemu ovo?

  • Komentarji (19)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Boozywoozy
    The Legend Of
    28.06.2019. 21:31
    I ja sam ocekivao neko ubistvo tu i tamo,ali nije lose ni ovako.
    Taman cu pogledati taj iz 2002...da vidim ubistva.
  • Diana0000
    eXtreme member
    11.06.2019. 13:38
    srednja žalost, ocjena 6/10
  • vracar
    member
    06.06.2019. 07:28
    Odličan film.
;

{{message}}

{{item.title}}