Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Joker - odličan, ali drama

Naslov ove recenzije mogao bi da bude i "Kako je Joaquin Phoeniks postao Jack Nicholson" (onaj iz Batman). Jer, ovo je tome kako je Džoker postao glavni Betmenov negativac. Dobro, Džekov Džoker nije Arthur Fleck, kako se zove u ovom filmu, već  Jack Napier, ali, ko za to još mari. Lepo je zamisliti da će Hoakin baš biti taj koji će izrasti u Džeka...

Ako se manemo ovih nelogičnosti po pitanju vlastitih imena, najnoviji Joker jeste odličan film. Kada se tome doda da je ovaj film dobio "Zlatnog lava" u Veneciji, kao prvi "superherojski" ikada, koji se okitio glavnom nagradom na nekom od najznačajnijih svetskih filmskih festivala (onim "velike trojke" - Berlin, Venecija, Kan), onda je uživanje utoliko veće. Jer, ovo jeste dobar film, i, sasvim sigurno predstavlja korak napred u poimanju budućnosti filma.

Ako treba da ga uporedim s nekim od klasičnih ostvarenja, mogao bih da povučem paralelu sa Taxi Driver. Finom ironija slučaja u oba glumi i Robert De Niro. U oba slučaja glavni junaci su neka vrsta gubitnika, neželjenih osvetnika, koji vremenom skliznu u ludilo prouzrokovano "smutnim vremenima". Ovde, u Joker, Artur Flek je neostvareni komičar, s izraženim, ali i čudnim mentalnim poremećajem, koji ga nagoni da se bezrazložno grohotom smeje u trenucima koje ne može da predvidi. I "tamo", De Niro je taksista i marginalac koji, zgrožen onim što mu svet nudi, izvitopereno uzima "pravdu" u svoje ruke. U Joker, De Niro glumi ostvarenog komičara, zvezdu šou-biznisa, koji u svoju TV emisiji dovodi razne "selebritije", pa se tako dokopa i Hoakina, videvši ga kako se preznojava u jednom svoj stand-up nastupu. 

Hoakin "Džoker" živi sa majkom, nekadašnjom kućnom pomoćnicom Betmenovog oca. Ona je uverena da je njen sin, zapravo i sin bogataša kandidata za gradonačelnika Gotama. Piše mu pisma u nastojanju da ga namoli za pomoć, ali ovaj ne odgovara. Stvari će kulminirati kada Hoakin/Artur dobije otkaz kao "putujući klovn", a ceo Gotam bude preplavljen talasom nasilja usled sve većih razlika između društvenih klasa.

Da li je ovo film za one koji se kunu u one "superherojske"? Ne znam. Ovaj Joker jeste ostvarenje koje nosi prvenstveno izuzetna gluma Hoakinova, uz izuzetne duge mimičke i gotovo kamerne pasaže njegove transformacije u antiheroja. Ovo nije akcioni ni "superherojski", ni "antiherojski" film, već više ozbiljna drama o ljudskom ludilu i posrnuću. Film posle koga ćete osetiti metalni ukus u ustima i zapitati se o svrsi komponovanja sveta na način na koji on funkcioniše. Nikako ne želim da uvredim žanr koji i sam veoma volim, niti stripovsku kulturu, ali ovaj Joker prilično sve to nadmašuje.

... Mada ta mala nesuglasica oko Džokerovog pravog imena...

  

  • Komentarji (77)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    23.04.2020. 17:58
    Joaquin Phonex kao Joker odličan. Film takođe. Vratio bih se na glavnog aktera koji je maestralno odglumeo i iako ne patim i ne pratim nagradu Oskar, neka je Joaquin dobio. Zaista odličan film, sviđa mi se kako je urađen. Samo mislim da ne bi trebalo da se snimi 2 deo o kome se špekuliše.
  • bgvracar
    Senior translator
    12.02.2020. 22:41
    Nagradna igra "Pronađi Joker-a". LOL LOL LOL


  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    10.02.2020. 19:12
    Joaquin Phoenix je imao tu sreću da bude izabran za glavnu ulogu u ovom filmu.
    Najbolji film njegove karijere ovenčan Oskarom. A imao je i vrlo loših filmova/priča.
    * ali, scenario filma (psihološki triler i studija slučaja) je glavni krivac za ovaj Oskar, da nije Hoakin neko drugi bi to pretočio u Oskara.   

    ** nijedan film nije apsolutno savršen pa nije ni ovaj, ali su mu vrline brojnije od mana.
    Film realno ima više delića mozaika iz drugih filmova, ali je presedan u crno-belim stripovskim filmovima. Ili jedan od presedana.

    [TUBE]Lax2Arp3bhs[/TUBE]
;

{{message}}

{{item.title}}