Joker - odličan, ali drama

Naslov ove recenzije mogao bi da bude i "Kako je Joaquin Phoeniks postao Jack Nicholson" (onaj iz Batman). Jer, ovo je tome kako je Džoker postao glavni Betmenov negativac. Dobro, Džekov Džoker nije Arthur Fleck, kako se zove u ovom filmu, već  Jack Napier, ali, ko za to još mari. Lepo je zamisliti da će Hoakin baš biti taj koji će izrasti u Džeka...

Ako se manemo ovih nelogičnosti po pitanju vlastitih imena, najnoviji Joker jeste odličan film. Kada se tome doda da je ovaj film dobio "Zlatnog lava" u Veneciji, kao prvi "superherojski" ikada, koji se okitio glavnom nagradom na nekom od najznačajnijih svetskih filmskih festivala (onim "velike trojke" - Berlin, Venecija, Kan), onda je uživanje utoliko veće. Jer, ovo jeste dobar film, i, sasvim sigurno predstavlja korak napred u poimanju budućnosti filma.

Ako treba da ga uporedim s nekim od klasičnih ostvarenja, mogao bih da povučem paralelu sa Taxi Driver. Finom ironija slučaja u oba glumi i Robert De Niro. U oba slučaja glavni junaci su neka vrsta gubitnika, neželjenih osvetnika, koji vremenom skliznu u ludilo prouzrokovano "smutnim vremenima". Ovde, u Joker, Artur Flek je neostvareni komičar, s izraženim, ali i čudnim mentalnim poremećajem, koji ga nagoni da se bezrazložno grohotom smeje u trenucima koje ne može da predvidi. I "tamo", De Niro je taksista i marginalac koji, zgrožen onim što mu svet nudi, izvitopereno uzima "pravdu" u svoje ruke. U Joker, De Niro glumi ostvarenog komičara, zvezdu šou-biznisa, koji u svoju TV emisiji dovodi razne "selebritije", pa se tako dokopa i Hoakina, videvši ga kako se preznojava u jednom svoj stand-up nastupu. 

Hoakin "Džoker" živi sa majkom, nekadašnjom kućnom pomoćnicom Betmenovog oca. Ona je uverena da je njen sin, zapravo i sin bogataša kandidata za gradonačelnika Gotama. Piše mu pisma u nastojanju da ga namoli za pomoć, ali ovaj ne odgovara. Stvari će kulminirati kada Hoakin/Artur dobije otkaz kao "putujući klovn", a ceo Gotam bude preplavljen talasom nasilja usled sve većih razlika između društvenih klasa.

Da li je ovo film za one koji se kunu u one "superherojske"? Ne znam. Ovaj Joker jeste ostvarenje koje nosi prvenstveno izuzetna gluma Hoakinova, uz izuzetne duge mimičke i gotovo kamerne pasaže njegove transformacije u antiheroja. Ovo nije akcioni ni "superherojski", ni "antiherojski" film, već više ozbiljna drama o ljudskom ludilu i posrnuću. Film posle koga ćete osetiti metalni ukus u ustima i zapitati se o svrsi komponovanja sveta na način na koji on funkcioniše. Nikako ne želim da uvredim žanr koji i sam veoma volim, niti stripovsku kulturu, ali ovaj Joker prilično sve to nadmašuje.

... Mada ta mala nesuglasica oko Džokerovog pravog imena...

  

 • Komentarji (15)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • alex-din
  member
  14.10.2019. 17:52
  Izvrstan, naročito po pitanju svoje glavne tematike koja je suptilno isprepletana sa socijalno-klasnim elementom priče, i ispovezanosti sa ostalim stripovskim elementima, koji su u debeloj pozadini, gde i treba da budu.Analiza i studija o problemima mentalnog zdravlja pojedinaca koje društvo želi samo da sedatira i gurne negde van očiju su sjajno odrađeni, kako kroz nekoliko odlično napisanih dijaloga i opservacija u Arturovoj "knjizi viceva", tako i kroz fantastačni performans Hoakima Finiksa, koji može da iznenadi samo nekog ko nije nikad pogledao film sa njime.Po pitanju performansa su, zato, apsolutni hajlat scene u kojima Artur dobija nekontrolisane napade smeha, koje izgledaju kao kada se osoba jako nakašlje i ne može da stane do trenutka kad to počinje da izaziva i fizički bol, i u kontestku scena kada se to dešava, sve je efektno mučno i zadivljujuće sa druge strane šta Hoakin sve u stanju da izvede. Njegova transformacija na kraju u Džokera koji pravi svoje prve, nesigurne ali i odlučne korake je potpuna, i na ekranu se više ne vidi ni trunka lika sa početka filma.
 • JOBAH
  Translator
  12.10.2019. 22:33
  Remek delo u svakom pogledu, vrhunska gluma, muzika, efekti.. Retko se vidja ovako nešto...
 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  12.10.2019. 01:05
  Sjajan film od prvog do zadnjeg minuta. Film godine. Ocena: 10,0    Preporuka. Sigurno ne bih aplaudirao Jokeru na kraju filma jer to ne opravdavam njegove postupke, ali cenim:- da je svaki čovek po prirodi dobar ali ga detinjstvo/porodica/društvo mogu učiniti zlim ili bar svojim nečinjenjem pogoršati njegovo mentalno zdravlje.- da smo videli Jokera od krvi i mesa, put kako je postao Joker, razlozi i uzroci, videli da nije sve tako jednodimenzionalno i steretipno stripski crno-belo.- u odnosu na glasine uopšte nije pretirano sa nasiljem čak naprotiv, moglo je biti mnogo više nasilja,- da je ovaj film zastrašujući ali i upozoravajući u isto vreme. Ako se nastavi sa pretvaranjem ljudi u robove, ako društvo postane neosetljivo i ako je sistem korumpiran i truo ovo možemo videti i u realnosti u visoko razvijenim državama kolevkama demo*kratije. Tanka je nit do anarhije, a sama država može svojim postupcima da dovede do anarhije ako prestane da funkcioniše. I ako se obesmišljavaju temelji društva na kome država postoji. Ako je elita lažna, obrazovanje i diplome potpuno nebitne i besmislene, finansijsko preživljavanje svedeno na minimum, odvažnost da se samostalno osnuje i podiže porodica, ekonomska neizvesnost, rijaliti programi i serije sapunice,... i neizvesna budućnost,... ako se raspiruje strah od bankrota države, gubitka posla, propasti, rata, ako imamo plaćenike i izdajnike, svakodnevno manipulisanje istinom u medijima u tim demokratski visoko razvijenim državama, perjanicama sveta,... jedan dan je SAD na korak do nuklearnog rata sa Severnom Korejom, sutra su najbolji drugari (npr)... šta reći...Ako država ispoštuje svakog svog građanina i ako ima svest da bez građana država ne postoji - onda ima nade u ozdravljenje društva. Inače preostaje ili bunt ili migracija u neko bolje i uređenije društvo, gde god ono bilo.Smeh Džokera je simbol usamljenog, nesrećnog, odbačenog, obespravljenog, poniženog i uvređenog čoveka lošeg mentalnog zdravlja. A onda prelazi crvenu liniju posle čega nema šta više da izgubi jer je izgubio sve. Ludilo je možda samo izgovor / opravdanje ili nelečeno zdravstveno stanje. Kada se pređe normativna granica - društvena pravila više ne važe. Zato je ovaj Džoker tako poseban u odnosu na ranije Džokere.