MINDHUNTER 2 - Umorstva djece u Atlanti

David Fincher je fanovima obećao nakon prve sezone da 2018. budu ponovo zalijepljeni za ekran, no to se nije dogodilo. Ipak premijeru druge sezone, 16.8.2019. vrijedilo je čekati dodatnu godinu dana.

Ista ekipa na setu. Pisac i autor Joe Penhall, zatim sam David Fincher u dvostrukoj ulozi: režirao prvu i zadnju epizodu druge sezone, ujedno i producent. Među producentima se pojavljuje još jedno poznato ime (po tko zna koji put) Charlize Theron. Andrew Dominik je režirao dvije epizode, a ostalih pet iskusni Karl Franklin (House of Cards). Ekipa glumaca je potpuno ista: Johnatan Groff je Holden Ford, Holt McCallany - Bill Tench, te Anna Torv kao doktorica Wendy Carr. Sada ono što vas sigurno zanima, tko se od patoloških likova vraća u drugoj sezoni? Prvo i prvo: odlični Cameron Britton kao Ed Kemper, u neku ruku „mentor“ Fordu i Tenchu. Lik koji je kao ogromni medo, prijateljski naklonjen i bezazlen. Skoro da zaboraviš da je serijski ubojica - uglavnom studentica (10 dokazanih žrtava), koje je ubio, silovao, obezglavio, zatim odrezanu glavu opet povremeno silovao. Nekrofil visok dva metra, koji je između ostaloga ubio vlastitu majku. Tu je i Charles Manson, koji je po riječima samoga Kempera, kukavički strašljivac koji nema veze s „pravim dečkima“. Njega igra Damon Herriman, koji je ulogu Mansona netom ponovio kod Tarantina u Once Upon a Time... in Hollywood

Na čelu BSU dolazi do smjene, umjesto Sheparda na čelo jedinice dolazi Ted Gunn (Michael Cerveris). On ima jako političku zaleđinu, te se čini da bude dao zamah i neophodnu zaštitu Fordu i Tenchu. Vrlo brzo uviđa Fordov potencijal, kao i Tenchovu sposobnost da bude svojevrsni glasnogovornik BSU-a na kojekakvim druženjima s glavonjama i važnim osobama. Ubrzo nakon njegova ustoličenja FBI dobiva priliku na terenu pokazati koliko je njihov rad na profilu serijskih ubojica koristan u stvarnosti. Naime U Atlanti harači serijski ubojica djece, redom crne boje kože. Dok Ford odmah uviđa povezanost između pojedinih umorstava, Tench ima velikih obiteljskih problema, te vrijeme provodi između dva avionska leta, ne dajući svoj doprinos istrazi. 

U ovoj je sezoni dr. Carr gurnuta u drugi plan, te se radnja oko nje više fokusira na lezbijsku vezu sa šankericom Kay (Lauren Glazier) no na neki doprinos radu u FBI. Osim gore navedenih, u drugoj sezoni još imamo prilike vidjeti Davida Berkowitza ( Samov sin), te BTK ubojicu, koji je leteći lik kroz sezonu, jer mu se putevi za sada ne ukrštaju s našim istražiteljima. Ipak je lov na serijskog ubojicu u Atlanti okosnica serije. Taj dio serije funkcionira perfektno. Bez krvi, ispaljenoga metka, iz epizode u epizodu napetost raste. Tu se vidi Fincherov talent, uspijeva stvoriti napetost bez puno akcije i pompoznih prizorišta zločina. Radnja serije smještena je između 1979-1981, kada je u Atlanti serijski ubojica gotovo neometan ubio 29 žrtava, od toga 27 djece. Politička pozadina američkoga Juga išla je na ruku ubojici, jer se i od strane policije i sa strane crnačke zajednice, gurala povezanost KKK s ubojstvima djece crne boje kože. Tek je Ford odmah uvidio rasnu uvjetovanost serijskih umorstava, jer je poznato da rijetko kada ubojica ordinira van svoje rasne zajednice. No nekako, a tako je zasigurno bilo u stvarnosti, Forda svi redom ignoriraju. Malo me podsjetio na lik Sheldona (The Big Bang Theory), iz sasvim druge tv realnosti. Znate ono- genij i gnjavator istovremeno...

Druga sezona je samo potvrdila opću prihvaćenost serije kao jedne kvalitativne konstante. Netflix stvarno ima razloga da likuje, jer je Mindhunter  s drugom sezonom uspio ondje gdje je npr. „ True Detectives“ imao polovičan uspjeh. A, to je aklamativna prihvaćenost od strane gledateljstva i kritike.

Dodatak: Kao zanimljivost vezanu uz seriju odlučio sam ovoga puta napisati nešto što malo koji fan serije zna. Kako je glavni lik Holden Ford dobio ime? Joe Penhall je vozio Forda kada mu je na pamet pao glavni junak romana „Lovac u žitu“- Holden Caufield.

 • Komentarji (34)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Wida
  Uploader
  29.09.2019. 14:26
  Druga sezona 2 klase lošija od prve.Dosadno.Valjda su bila prevelika očekivanja.
 • bokidante
  Active member
  25.09.2019. 11:57
  Odlična druga sezona, jedva čekam treću!
 • Boxter7
  member
  03.09.2019. 23:18
  Odlična je za sad.