Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The Informer - Informativno

Postoje filmovi koji ne nude ništa originalno, a opet ih je prijatno gledati. To se, pre svega, odnosi na žanrovski jasno omeđena ostvarenja, ona "nostalgična", koja bude sećanje na odlaske u velike i ne baš preterano ugledne sale s drvenim škripavim stolicama. The Informer jeste jedan od takvih - krimić koga smo videli manje-više "po 100 puta", ali dovoljno pametno urađen da ne poželi ništa više nego da bude klasičan predstavnik žanra, bez pretenzija da skreće "levo" ili "desno", već da ponudi "mušku" varijantu "dobrog" filma.

Joel Kinnaman jeste tetovirani lik koji je zaglavio u zatvoru nakon što je u barskoj tuči ubio jednog od bajkera koji su dobacivali njegovoj ženi. Sada, na uslovnoj slobodi, pružila mu se prilika da odradi dug državi (tačnije FBI) tako što će se infiltrirati u lokalnu bandu Poljaka - dilera i, ozvučen, sakupiti dovoljno dokaza protiv lika koga zovu "General". Međutim, prilikom ključne zasede, stvari polaze nepredviđenim tokom, gine njujorški policajac, pa naš junak mora da improvizuje da bi se spasao. Takva akcija odvešće ga pravo u zatvor u kom je već bio, gde mora da bira - ili da za račun Generala organizuje snadbevanje zatvorenika drogom, ili da ponovo bude doušnik FBI i konačno razotkrije zloglasnog poljskog mafijaša. Veoma brzo naš junak saznaje da nikom ne može da veruje...

Reditelj Andrea Di Stefano je i svoj prvi film Escobar: Paradise Lost snimio u sličnom duhu - akcijskog B-krimića - što mu je već donelo reputaciju obećavajućeg "zanatlije". U oba filma kao da ne krije da nema pretenzija ništa više osim da ispriča (dobru) priču, a prilikom rada na The Informer imao je i "scenarističku pomoć" u vidu romana istoimenog naslova čiji su autori (pazi, sad!) - Skandinavci Börge Hellström i Anders Roslund. Kada se ovom neobičnom dvojcu doda i to da su na scenariju radili i Matt Cook (Angel Has FallenPatriots Day) i Rowan Joffe (Before I Go to SleepBrighton Rock28 Weeks Later) - sasvim je jasno da se dobije prilično koherentno ostvarenje, koje, uprkos, nekim "neiskorišćenostima", svojom pričom drži posmatrača prikovanog za stolicu (fotelju, trosed...).

Gledati, neće da škodi...

  • Komentarji (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    08.02.2021. 14:44
    Joel Kinnaman, Commin, Rosemund Pike i Clive Owen
  • beogradski
    eXtreme member
    08.02.2021. 14:38
    Odlican film i odlicna glumacka ekipa
  • dzindzin16
    eXtreme member
    09.06.2020. 19:49
    Klajv i Rozamund dizu ocenu ovom filmu, pa makar samo svojim prisustvom u istom.A film ko film nije los i moze se odgledati ali treba to odraditi mnogo bolje, da bi se bas i pohvalilo.
;

{{message}}

{{item.title}}