Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

L'innocent - Opuštajući francuski krimić

Francuska kinematografija zna da ponudi opuštajuće filmove, ma kom žanru da pripadaju. L'innocent koji kao reditelj, koscenarista i glavni glumac potpisuje poznati Louis Garrel, jedan je od takvih filmova. Negde između krimića, drame i romantičnog filma, uz blagu dozu komedije, uostalom kakvu nam život nalaže, ovo ostvarenje jeste vredno pažnje u moru šljaštećeg kino/bioskopskog repertoara zbog koga preti da ostane skoro, pa... nevidljivo.

Garrel je momak kome je žena preminula, a on održava kontakt s njenom najboljom drugaricom. Pri tom ima i pomalo luckastu majku koja odluči da se uda za - kriminalca koji je pet godina proveo u zatvoru zbog pljačke kamiona s alkoholom. Ceremonija je u zatvoru, a Garrel/Abel sluti da stvari neće izaći na dobro, iako će se njegov novi očuh uskoro naći na prevremenoj slobodi usled dobrog vladanja. On je protiv novog maminog braka, pa odlučuje da se u njega umeša prateći mladoženju i kad ovaj naoko nedužan otvori cvećaru sa svojom novom životnom izabranicom u naoko nameri da se skrasi i iza sebe ostavi krimi-prošlost. Da li je naš junak samo umislio ili prošlost maminog izabranika ipak ima neke druge planove?

Naravno, kao u dobrim filmovima, prepričavanje sadržaja mora na vreme da se zaustavi, kako se ne bi otkrila lepota celovitosti doživljaja. Iako ne gromoglasne, ideje su dovoljno lucidne, pa vreme lako prolazi. Dijalozi su inteligentno napisani, pa iako vam se čini da radnja vodi "utabanim stazama", sled događaja i razrešenje situacije čini da konačan utisak bude "jedinstven". To je dovoljno da napravi razliku izmešu "konfekcije" i dela "s dušom", pa utoliko pre treba čestitati autorima na iskrenosti s kojom su pristupili stvaranju jedne ovakve priče. Male, a opet, dovoljno značlajne da pobudi neke bitne emocije. Uostalom, film je dobio prestižnu francusku nagradu "Cesar" za najbolji originalni scenario ove godine. 

Garrelu je ovo četvrti rediteljski poduhvat, nakon SF komedije La croisade (2021.) i romantičnih komedija L'homme fidèle (2018.) i Les deux amis (2015.). Iza sebe ima 57 uloga u različitim filmovima. Što bi se reklo - velika zvezda. Čini se da ima i zašto...

  • Komentarji (6)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Sorin
    member
    28.05.2023. 17:02
    Krajnje naivan film. Možda bi došao u obzir kod filmofila sa viškom vremena, koji su pogledali sve što su planirali, pa su eto spali na ovaj uradak.
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    12.05.2023. 09:26
    Ma ovo je izgleda  kriminalno odradjena ljubavna komedijaWink 
    Šalim se, mislim da je ovo krimi komedija, i ne fali ništa, tačno Francuzi rade odlične komedije.
  • kjovo
    eXtreme member
    12.05.2023. 09:10
    Eh sad odlucite se
;

{{message}}

{{item.title}}