Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The Equalizer 3 - Zbrljanski vestern

Ako izuzmeno vizuelnu atrakciju i fascinaciju nasiljem, zaista može da se postavi pitanje - kome su potrebni ovakvi filmovi u vremenu u kom živimo? The Equalizer 3 jeste neka varijanta vesternske ikonografije modernog akcionog filma, ali toliko "tabula rasa" u napisanom scenariju, da se gotovo svi kvaliteti ostvarenja gube pred jednostavnim pitanjem - imate li vi tamo u Holivudu nekog ko uopšte želi da snimi film koji neće biti zaboravljen pre nego što izjedete kesicu kokica posmatrajući ga?

Nakon The Equalizer iz 2014. godine i The Equalizer 2 četiri godine kasnije, sada, još pet godina kasnije, a od istog reditelja po imenu Antoine Fuqua, ponovo pripovedamo o Robertu McCallu penzionisanoj ubilačkoj mašini u službi neostvarene ili teško ostvarljive pravde. Ovaj put ga nalazimo u Italiji, gde prvo uništi lokalnog mafijaškog narko-bosa koji švercuje drogu iz Sirije, da bi se zatim, sklonio u pitoreskno primorsko mestašce Altomonte, ali samo da bi se suočio sa još većim i "zliijim" mafijašima. Ipak, ispostaviće se da neće uspeti baš sasvim sam, bez pomoći svojih dojučerašnjih saveznika - moćne CIA u bespogovornoj borbi protiv svetskih kriminalnih zala. 

E, taj vesternski motiv nedovoljno pametno iskorišćen, zapravo i jeste glavni problem ovog filma. Osvetnik i večiti borac za pravdu - McCall - jednostavno suviše je uronjen u idiličnu romantiku i šarm italijanskog gradića uklesanog u napolitanskim stenama. Scene s dobroćudnim žiteljima Altomontea kao da su ispale iz nekog srednjevekovnog romana prepatetične petparačke provinijencije, pa se čak tu može naći i ničim potrebna skaska o pobedi lokalnog fudbalskog kluba u (valjda) lokalnom derbiju, te opšta slavodobitnička ludnica s tifozima na ulicama. A, zapravo, ti "sporedni likovi" i nemaju neku određenu "značajnost", već su tu prvenstveno da popune minute trajanja, iako bi film u krajnjem slučaju mogao komotno i bez njih. Tako, na primer, jedna od dva naoko "značajnija" ženska lika - konobarica i vlasnica kafića (Gaia Scodellaro) - potpuno nepotrebno statira u filma, iako njena "naklonost" prema Denzelu krije potencijal i eventualno za "nešto više", dok s druge strane Dakota Fanning, kao CIA-telefonska operaterka naprasno proizvedena u vrhunsku agentkinju u borbi protiv zloglasnog kartela, toliko deluje neubedljivo da su mesto njenog lika mogli da stave i drvo masline da glumi - bilo bi isto tako uverljivo. 

Možda se nekome i učini da tim "srceparajućim" emocijama zaista i treba suprotstaviti "estetiku besomučnog ubijanja" koju oko sebe "šilje", kako mafijaši, tako i osvetnički "pravednik", ali, meni se čini da je pre u pitanju "brzootaljavajuća" namera pisaca scenarija da sklepaju nešto što će se brže-bolje proglasiti za filmski hit, nego da u svoje delo udenu bar tračak originalnosti. Jer, Robert McCall nikako ne treba da bude još jedan John Wick...

Denzele, pobeže ti film...

 

  • Komentarji (38)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    08.11.2023. 15:47
    Taj odabir ovde vrlo specifične lokacije, koja naizgled odudara, pored toga što je upravo zbog odudaranja između svega ostalog i odabrana, da ako već snimaju treći film, pobegnu makar ponegde od ponavljanja, klišea, mračnih ulica i lokala, kiše koja ne prestaje da pada, da bi se dalo nešto svežine i lepih boja, takođe može biti tu da bi suptilno govorila i o putovanju lika ka miru, katarzi, osećaju pripadnosti u običnoj sredini, susedstvu, okružen dobrodušnim ljudima koji ga prihvataju, na kaldrmi pod suncem, daleko od sredine na koju je navikao, ovde bez kiše, depresije, večite krvi i stradanja u njegovom dotadašnjem životu, ukoliko stigne do tako čega tj. Tako da mi lokacija pije vodu bez razmišljanja o romansi. LOL Mada bih i dalje pre ponudio ideju da se ponovi Man on Fire sa Denzelom i Dakotom, film sa mračnijom pozadinom.
  • dzindzin16
    eXtreme member
    08.11.2023. 15:35
    Nisam hteo u detalje da zalazim ali vizuelno, film zaista lepo izgleda.Lokacija snimanja goni misli u pravcu romanticnog ljubica a ne krvavog uterivanja iskonske pravde.Malo i cica ostareo, no Denzel je Denzel.
  • puppet_master
    eXtreme member
    08.11.2023. 15:00
    Sve je po forumuli, što posle već dva filma, uprkos lepim predelima i poluzanimljivom kriminalnom organizacijom nasuprot junaka nam, postaje oporo, meni. Ipak, lepo je videti ponovo u istom kadru Dakotu Fanning i Denzela, dok je on svakako jedan od najboljih glumaca danas, šta god radio ili ne radio u kadru, kakav god film u celini bio, pravo je uživanje gledati njegovo umeće, vladanje scenom, tako da ne mogu reći da mi je iskustvo sa trećim Equalizerom bilo loše. Nije sve ono što ja tražim od filma, no sve to na jednom mestu svakako nisam ni očekivao da ću naći ovde. Pretpostavljam da me, time, nije razočarao ?
;

{{message}}

{{item.title}}