Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Najbolji filmovi 2023 (Hajde da se igramo)

Godina 2023. je prošla i red je da se podsetimo nekih od najboljih filmova koje smo videli u tom periodu, po mišljenju vašeg skromnog kritičara. Napominjem da su u ovaj izbor uzeti uglavnom oni filmovi koje smo ove godine imali prilike da vidimo u zvaničnoj distribuciji (uz tek minimalni dodatak, onih zaista "upečatljivih"). Istovremeno, pozivam verne korisnike sajta da nam u komentarima dostave svoje liste 10 najboljih ostvarenja, a mi ćemo onda to sve lepo rangirati i objaviti.

Što se mene tiče, evo ovako:

12. Talk to Me 

"Nakon završetka filma mnogi će biti zbunjeni - da li je u pitanju moderno hororsko remek-delo ili bačenih sat i po vremena. Jedino ispravno je reći- doživljaj je individualan, i ne treba kriviti ni jedne ni druge za svoje mišljenje. Talk to Me jeste zbunjujuća mešavina svega i svačega, pa čak i atmosfere koja donekle podseća na onu iz žanrovskog klasika A Nightmare on Elm Street."

11. The Last Voyage of the Demeter

"Napetost je prisutna, rediteljevo umeća i beskompromisnost u pronalaženju pravih scenskih rešenja i uglova kamere jeste umetnički inspirativna. Kadrovi koje nam je isporučio norveški reditelj André Øvredal (MortalScary Stories to Tell in the DarkThe Autopsy of Jane DoeTrolljegeren i debitantski Future Murder) odišu patinom nekih prošlih vremena, ali to im samo služi na čast. U vremenu kada je teško biti originalan, ovaj film je "lek na ranu"."

10. Pored tebe

"Stevan Filipović, osim što pripoveda zanimljivu whodunit krimi-priču, ne libi se da nam saspe u lice i istinu o našem postojanju u ovom (političkom) trenutku. Ipak, iako deklarisani protivnik aktuelnog spskog režima, on to čini na pravi način - s merom - ukomponujući u mizanscen i koronu, i "duboku državu" i proteste protiv Vučića, progovarajući i o "slobodi medija", nudeći iskorak u shvatanje sudbine "poslušnika", ne osuđujući apriori nikoga, već navodeći gledaoca da sam shvati kuda nas vode i kuda smo dovedeni u negiranju osnovnih sopstvenih emocija koje čine čoveka."

9. Asteroid City

"Oni koji ne vole Andersona najverovatnije će biti zgroženi, a oni kojima "paše" takav gotovo čak i "bunjuelovski" vid izražavanja, pa bili čak i ljubitelji SF žanra, mogu u ovom neobičnom ostvarenju da pronađu dovoljno hrabrosti i neobičnosti da provedeno vreme shvate sasvim korisnim."

8. The Creator

"Film gotovo velelepne scenografije, bogate ikonografije i egzotičnih enterijera, na trenutak kao da gledate mešavinu Blade Runner i Star Wars. Čak se i muzika uklapa kao da ju je stvarao Hans Zimmer (zamislite - jeste baš on!). S obzirom na sve to, delo koje nam je rediteljski i koscenaristički isporučio Gareth Edwards (Rogue OneGodzilla i Monsters)..."

7. Sound of Freedom

"Ovo jeste delo koje treba da služi kao nauk pokoljenjima, i kao takvo nadilazi granice filmskog izražavanja. Nama, običnim gledaocima, ostaje pitanje zašto u istoriji kinematografije nema puno ostvarenja koje se bave pedofilijom i seksualnim detinjim ropstvima. Ovaj film jeste hrabar iskorak u tretiranju jedne od najgnusnijih civilizacijskih anomalija, a ako je baš ovakva realizacija rešenje da se dopre do što većeg broja ljudi - onda tu baš i nema mesta za prigovaranje o njegovim umetničkim vrednostima."

6. Saltburn

"Svakako da je jedno od najvećih dostignuća ovog filma izgradnja veoma upečatljivih glumačkih uloga. Tu negde je i ono što bi se mogao nazvati prilično inteligentno napisan scenario, "obogaćen" s nekoliko zaista šokantnih, pa i dekadentnih scena..."

5. The Holdovers

"Jednostavna priča, puno emocija, ako hoćete i suza koje se smenjuju s onim finim gotovo neupadljivim, ali svakako inteligentnim humorom, koga je sve manje u prekomercijalnosti i konzumerizmom omeđenim emocijama koji nas zapuskuje u novom dobu."

4. Oppenheimer

"Nolanov film skreće pažnju na kompleksnu ljudsku figuru koja je promenila tok naše civilizacije i okolnosti koje su dovele do toga da se (po ko zna koji put) preispitamo o svrsi svog tog znanja koje imamo i načinima koje nam nameću u nazovi-cilju poboljšanja funkcionisanja pojedinačnog ljudskog trenutka za opštu dobrobit."

3. Leave the World Behind

"Film je opomena, a opomene uvek treba ozbiljno shvatiti. Leave the World Behind nije akcioni film, nekima željnim specijalnih šljaštećih efekata koji pokazuju smak sveta možda će se učiniti i razvučena psiho-drama (traje dva i po sta), ali ovo jeste ostvarenje pred kojim se mora skinuti kapa."

2. The Fabelmans

"Pripovedanje kod Spielberga teče ravnomerno, lako ga je pratiti i shvatiti... Spielbergovih dva i po sata deluje kao "razbibriga", ali je "intimnost" koju autor E.T. the Extra-Terrestrial nudi, čini se, veoma bliska običnom gledaocu."

1. Killers of the Flower Moon

"Ovo je jedan od onih filmova za koje možete opravdano da kažete da nadrastaju kategoriju obične celuloidne zabave i predstavljaju zaveštanje za buduće generacije. Pri tom, neizostavno, biće onih koji se neće složiti s frazom "istinsko umetničko delo", jer ovo nije film u kom ćete uživati uz kokice i napustiti projekciju uz blaženi osmeh "nehajno utrošenog vremena". Ne, ovo je ozbiljan poduhvat jednog od najeminentnijih reditelja koje je Holivud ikad iznedrio, s nekim od najeminentnijih glumačkih imena koje je Holivud ikad iznedrio i uz frapantna nova (indijanska) lica koja će Holivud ikad iznedriti."

  • Komentarji (14)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • vasobeci
    member
    12.01.2024. 09:10
    Od onoga što sam ja gledao izdvojio bi: 1. Reptile 2. Killers of the Flower Moon 3. Sound of Freedom 4. Čuvari formule 5. Les trois mousquetaires: D'Artagnan 6. Napoleon
  • Mizi
    eXtreme member
    12.01.2024. 03:18
    ĐON VICK NO. 4, nema konkurenciju.
    Možda sajentolog Kruz, ali slabo je to.
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    10.01.2024. 21:55
     Fine liste, i u uglavnom sam vecinu gledao i slazem se da su dobra ostvarenja, npr. El Conde tu se drug Kojic za pohvalu raspisao, a opet ovde je zabranjeno pominjati Ari Astera i Wes Andersona Smile, da  i  Lanthimosa ( cekam da pogledam Poor Things ), salim se, ali su uvek neki `negativni`  komentari oko pomenutih rezisera  i njihovih ostvarenja ( od style over substance  pa do... da ne nabrajam)  , nesto je bilo i u bioskopu skoro kao Perfect days, eto La chimera-u nisam to mi je u planu i cekam . Mozda posto sam skoro gledao tu su Kaibutsu i Bastarden pri vrhu ,  medjutim evo dva kojih nema a opet su mi se jako svidela.

    Io capitano-Matteo Garrone
    Anatomie d'une chute- Justine Triet
    AlexDeLarge2024-01-11 08:02:54
;

{{message}}

{{item.title}}