Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Badland Hunters - Nije baš kao...

Kada se prošle godine pojavio Konkeuriteu yutopia predstavljao je prilično osveženje u kategoriji postapokaliptičnih filmova, o čemu sam pisao u recenziji Concrete utopia - Osveženje u vidu apokalipse. Film je osvojio i nekoliko značajnih (azijskih) nagrada, a namirisavši "meso" Netflixx je brzo odlučio da uloži pare i u nešto što se smatra "nastavkom", a zapravo uopšte i nije to...

... Tako nam je stigao i Hwang-ya ("Badland Hunters"), totalno akcioni postapokaliptični "nastavak" (koji  zapravo uopšte i nije to) a koji koristi samo isti "mizanscen" kao prethodni film -Seul totalno razrušen kataklizmičkim zemljotresom, kom tri godine kasnije, lutaju preživeli u svom svom očaju i beznađu.

...Samo jedna zgrada ostala... I u njoj poludeli doktor koji vrši eksperimente nad preživelom omladinom. E, pa, za razliku od Konkeuriteu yutopia ovde nema one fine alegorije o krhkosti ljudskog postojanja, već je žiška pomerena na surovu akciju. Što se nekima može i svideti, ali, meni lično, puno draži ostaje prvi film.

Dakle, filmofilima dobro znani debeljko-snagator Ma Dong-seok i momčić s lukom i strelom Lee Joon-young lovci su u jednoj razrušenoj zajednici preživelih, zaduženi za nabavku hrane. Lee flertuje s jedinom 18-godišnjakinjom u naseobini, ali problem nastaje kada se iznenadda pojavi misteriozna učiteljica i ljudi u kišnim mantilima, koji nagovaraju devojku i njenu baku da im se pridruže u udaljenoj mističnoj zgradi, u kojoj navodno, ima hrane i vode u izobilju. Ali, ispostaviće se da tamo caruje ludi doktor, sve sa svojim zombi-vojnicima, pa našem paru glavnih junaka ne ostaje ništa drugo do da krenu na put i spasu Leejevu simpatiju...

I, dok je Konkeuriteu yutopia plenio baš svojom originalnošću u pristupu postapokaliptičnom filmu, u slučaju Hwang-ya mislim da se može reći da je u pitanju sasvim "konfekcijsko" ostvarenje, koje se po malo čemu (ako uopšte) razlikuje od "već viđenog". Takva ocena,međutim, ne znači da je u pitanju negledljivo ostvarenje, već samo to da oni koji očekuju "posebnosti" tako svojstvene južnokorejskoj kinematografiji u ovom "postapokaliptičnom vesternu" to baš i neće naći. Uostalom, reditelj Hwang-ya jeste Heo Myeong Haeng debitant u tom poslu, poznati kaskader i majstor borilačkih veština.

Ako se mene pita, a propustili ste - obavezno prvo pogledajte Konkeuriteu yutopia. A, ovaj, ako baš..

  • Komentarji (9)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    08.02.2024. 17:20
    Odgledacu oba filma pa cu videti
  • kjovo
    eXtreme member
    02.02.2024. 10:39
    Concrete utopia je stvarno izvrstan film ,ovaj je isto dobar ali totalno druga atmosfera ima akcije ,komeije zajebancije u sustini neozbiljan film ali veoma gledljiv. Nisam cuo za tu seriju Bargain tako da Joxer hvala sada ce to da se gleda.
  • JoxerTM
    eXtreme member
    02.02.2024. 00:26
    Ama pusti ga, očito je da trola i traži dokumentarni film u postapokaliptičnom scifiju.

    Nije mi drago što Ma Dong ni ovdje ne trči, očito se još nije potpuno oporavio od ozljeda, ali gdje treba šamarati i sjeći tu nema greške.
    Možda se zato i dalje čeka treći Along with the Gods, ajd' ga znaj.

    Za one koji se nećkaju jer nisu pogledali gore spomenutu Concrete Utopia niti prvu sezonu Bargain (ne komentiram serije ovdje, ali evo kratko, ova je mljac), nemojte da vas to koči.
    Svo troje su zasebne priče, ne kažem da se nekad u budućnosti neće ispreplesti, ali čisto da znate da se neće stati na ovome, idu još dva filma i još jedna serija u istom settingu.

    Svima je zajednički katastrofalni potres koji je razorio civilizaciju i gledamo što se dalje događa sa preživjelima.
    Dok je Bargain čisti survival horor, a Concrete Utopia zapravo psihološka triler distopija, Badland Hunters priča ide u skroz drugom pravcu (Mengele/unit731).

    Međutim zasmetao mi je razvoj radnje.
    Kao da je uzet scenarij iz videoigre prepune RPGovskog kvestanja i prebačen na film, a pritom su izbori linearizirani na način da "družina prstena" ne može naići na game over situaciju.
    Međutim, s obzirom da je akcent ipak najviše na akciji, ja ne mogu ovo previše zamjeriti, isto kao što nisam neke stvari zamjerao ni Doom filmovima.

    Najkraće rečeno, ako kome smeta fantastika, bila ona znanstvena ili ne, nema što tražiti u ovom filmu. Realizam je jednak prijenosu radijacije rukovanjem iz negdašnje razvikuše Černobil = nema ga.
    Ostalima će biti zabavno, na žalost ne toliko koliko i Bargain.
    Gledati.


    Ispričavam se zbog gejming izraza. Neke stvari ne znam pristojno prevesti, odbijam pisati doslovno prevedene novinarske fraze tipa "igranje uloga".
    JoxerTM2024-02-02 00:36:21
;

{{message}}

{{item.title}}