Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

1922 - Zločin i kazna na Kingov način

Zak Hilditch

Ova godina se s pravom može nazvati- godina Stephena Kinga. Samo Netflix je izbacio ovu jesen dva dobra uratka snimljena po djelu velikoga maga horrora: Gerald's Game i sada 1922. Kada pridodamo još „seriju Mr. Mercedes, pa The Dark Tower, jasno je da živimo u vremenu Stephena Kinga.

Ovaj film je snimljen po kratkoj noveli istoimenog naziva, u zbirci priča „Mrkli mrak, bez zvijezda“, iz 2010. godine. Radnja filma je smještena u ruralnu Nebrasku. Wilf James je radišni farmer, pomalo redneck, koji ne može zamisliti život nigdje izvan svojih 70 hektara farme, zasijanih kukuruzom. Njegova žena Arlette, naprotiv, mrzi iz dna duše život na farmi u pripizdini Nebraske. Pošto je farmu naslijedila od oca, smatra da je njeno pravo da farmu proda te sa sinom Henryem ode u živjeti u veliki grad. Wilfred nagovori sina teenagera Henrya da se udruže protiv Arlette, jer samo ona stoji na putu njihovom zamišljenom blagostanju na voljenoj farmi...

Kako film odmiče, vidimo što je nadahnulo S. Kinga za ovu kratku novelu. Scena kada Wilf sjedi u naslonjaču i čita Dostojevskoga, više je nego simbolika. Naravno da iz pera majstora horrora ne može izići priča o grizodušju, a da nema elemenata jeze i natprirodnoga. Pošto je režiser filma Hildtich rookie, spomenuo bih rad na kameri, Britanca Bena Richadrsona, čiji kvalitetan rad imamo prilike gledati u odličnom filmu, ovojesenskom hitu Wind River.

Veliki dio filma je na leđima Thomasa Janea, koji je u gotovo svakoj sceni filma. Svoj posao obavio je korektno, mada bi u nekim dijelovima filma, malo više suzdržanosti još više pripomoglo dobrom dojmu. Uglavnom glumci su svoj posao obavili korektno, Molly Parker kao nesretna Arlette, te Dylan Schmid kao Henry, nesretni sin Wilfreda i Arlette. I naravno već spomenuti Thomas Jane (The Deep Blue Sea, The Mist, Mutant Chronicles, Killshot...) kao centralna figura, svojevrsni Kingov Rodion Raskoljnikov, naravno smješten u Kingov svijet jeze i zločina.

Pošto je radnja filma vezana za godinu 1922, važno je napomenuti da je scenografija i kamera sasvim korektna, mada sama scena i nije posebno zahtjevna. Ljubitelji trivie ipak budu došli na svoje, jer se model automobila, koji se pojavljuje u sceni dolaska na farmu lokalnog šerifa - počeo proizvoditi tek 1927..

Uglavnom, vrlo korektna ekranizacija Kinga, s solidnom, čak i vrlo dobrom rolom Thomasa Janea, u ulozi čovjeka koji svoj zločin plaća teško i bolno, može biti sasvim dovoljno za prosječnog i neopterećenoga gledaoca. Gledati, ako ste ljubitelj Kinga svakako, no ni ostali neće zažaliti ako odvoje 102 minute svoga filmofilskoga vremena.

  • Komentarji (10)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    04.03.2023. 15:09
    Meni? Smile
    Gledah to, naravno. Ne verujem da je i drugima nezapaženo, ta to je Mike Flanagan, uz to i Netflix, potrebna je posebna veština za propustiti tako šta LOL Šalim se delom, no jeste to jedna od pristojnijih skorašnjih adaptacija. Thumbs Up Ukoliko zbilja nema odveć postova u temi, opet je do prosto izumiranja foruma, bolje je možda pogledati koliko je puta skinut titl ili tako nešto, mada beše netflix često ima domaćih titlova sa ripovima pa i ne moraju skidati prevode odavde, ne pratim taj deo pa da ne pametujem, svakako ogromna većina ionako neće podeliti utiske. Disapprove
  • kjovo
    eXtreme member
    04.03.2023. 13:46
    Evo ti jos jedan koji je prosao nezapazeno a odlicna ,aj korektna adaptacija Kinga sa odlicnom Carlom Gugino
    Gerald's Game
    https://www.imdb.com/title/tt3748172/
  • puppet_master
    eXtreme member
    04.03.2023. 12:31
    Kako mi je ovo mesec Stephena Kinga (trenutno čitam "Fairy Tale", pa, slušam preciznije), posle nekoliko godina izbegavanja, konačno je došao red na "1922". Generalno, suviše volim Kinga pripovedača, tako da nisam fan adaptacija, ponajmanje onih koje su bazirane na kratkoj formi, izuzetaka je povremeno bilo, "1922" mi je ni tamo, ni ovamo ali sam uspeo da je odgledam iz dva puta. 

    Dopala mi se sama tema, likovi sa njihovim motivima ne, iako iznenađujuće ima nešto šmeka u praćenju misli i stanja našeg antijunaka, što često izostaje iz filmskih verzija dok je King na papiru majstor upravo u tome. Thomas Jane je neko koga oduvek volim videti na ekranu, odgovarao mi je i mračni, proganjajući ambijent filmića, ne nužno u meri koju volim inače ali dovoljno da bi mi držao pažnju (istina tokom dva vražija dana koja su mi bila potrebna da bih dovršio film), nažalost i zaplet, tok pa i rasplet su se dali naslutiti iz aviona, samo sam čekao da vidim detalje, što i nije baš vrlina dela, kako god, osetio sam olakšanje kada se završilo. Uz svu pomešanost utisaka, recimo da je onaj konačni mahom zadovoljavajući, bez većeg užitka.  


;

{{message}}

{{item.title}}