Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Villain: puno ozbiljniji Footsoldier

Većina nas filmoljubaca je pogledala barem jedan iz serijala filmova Rise of the Footsoldier, u kojima opaki londonski krimos Pat Tate (glumi ga Craig Fairbrass) dijeli svoju pravdu svakom tko mu se nađe na putu. 

Iz tog serijala svi znamo upečatljivu facu britanskog glumca Craiga Fairbrassa, koji se u svojoj 30-godišnjoj filmskoj karijeri u potpunosti specijalizirao za uloge cockney zlikovaca (cockney - pripadnik londonske radničke klase, tipa Del Boy i Rodney).

I u najnovijem uradku Villain Fairbrass glumi isti tip antijunaka, no uz bitnu razliku. Villain nije B-akcić poput većine iz njegovih dosadašnjih opusa, već ozbiljna i kvalitetna krimi drama koja stilski ide stopama legendarnih britanskih krimića Get Carter i Mona Lisa.

Radnja filma ne donosi ništa već bezbroj puta viđenog u smislu radnje: Fairbrass glumi Eddieja Franksa, bivšeg kriminalca koji se vraća u rodni londonski kvart nakon dugogodišnje robije. Eddie želi krenuti iznova, no kako to već biva, podzemlje ga uvlači natrag (riječima Michaela Corleonea: "Just when I thought I was out, they pull me back in!"), prvenstveno "zaslugama" mlađeg mu brata Seana, propalog narkića koji duguje pozamašnu svotu lokalnim krimi bossevima, braći Royu i Johnnyju Garrettu (tu jednostavno moram opet se prisjetiti "Mućki" i braće Driscoll od kojih je drhtao cijeli Peckham). Tu je i Eddiejeva kćer, samohrana majka, s kojom želi izgraditi odnos nakon što ju je skupa s majkom napustio davnih dana. Sve navedeno mu donosi pregršt izazova ali i još više nevolja.

Redatelju Philipu Barantinu ovo je prvi filmski uradak nakon režiranja brojnih TV produkcija. I za prvijenac itekako pun pogodak. Dobra režija, dobar scenarij i vrhunska glumačka ekipa (nema holivudskih pretty boyeva, već sve redom autentične njuške od kakvih bi vas i u stvarnosti prošla jeza da ih sretnete u mračnom sokaku) garantiraju kvalitetan film.

IMDB mu iz nekog razloga ne daje osobitu ocjenu (5.8), no zato na Rotten Tomatoes ima respektabilnih 74 posto. Ugledne novine poput New York Timesa i Guardiana ga također hvale i nazivaju "superiornim krimi-trilerom".

Topla preporuka, posebno ako ste fan britanskih cockney krimića. I ne brkati ovog Villain s istoimenim Villain iz 1971. godine s Richardom Burtonom, u kojem je radnja također londonsko cockney podzemlje. A ako imate vremena, svakako pogledajte oba.

  • Komentarji (6)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • 15.09.2020. 21:25
    ocjena 5
  • Vilin
    eXtreme member
    25.08.2020. 12:39
    Sasvim dobra, što reče dzindzin16, krimi drama. Vidi se britanski pečat u atmosferi i što je izbegnuta je osvetnička patetika američkih filmova na sličnu temu.
  • dzindzin16
    eXtreme member
    24.07.2020. 14:40
    Ma film je bas dobar.Ono kao krimi drama, direktno sa ulice iz naseg komsiluka.
;

{{message}}

{{item.title}}