Destroyer - Nicole Kidman u „malo“ drugačijem izdanju...

Kada je 2003. godine jedna od najljepših glumica svijeta Charlize Theron prošla fizičku preobrazbu koja je zapanjila svijet, u filmu Monster, ušla je u društvo svojih muških kolega: De Nira (Raging Bull- 1980), C. Balea (The Machinist - 2004 ), ili McConaughey (Dallas Buyers Club - 2013).

Svima njima je zajednička strahovita tjelesna transformacija, žrtvovali su se da bi „obukli“ novo mršavo ( De Niro se pak udebljao 30 kg) i ružno tijelo zbog zahtjevnih uloga u navedenim filmovima. Nicole Kidman, pojam krhke prefinjene gotovo aristokratske ljepote, pokušala je to isto učiniti. Djelomično je uspjela, kao što je i sam film Destroyer djelomično dobar film. Ni blizu navedenim uspješnicama, bez obzira na glumačke kvalitete i reputaciju Nicole Kidman.

17 godina nakon neuspjele pljačke banke, koja je ujedno i značila kraj infiltracije za dvoje FBI agenata, Erin Bell je slomljena alkoholičarka i avet od žene. Tada dobije novčanicu zamrljanu bojom u neoznačenoj omotnici. To je znak da se ludi vođa bande Silas vratio u Californiju. Od toga trenutka Erin unezvijereno obilazi stare kontakte i preživjele članove bande, pokušavajući otkriti gdje se Silas skriva. Pouzdanu informaciju iznudi na koncu od pokvarenoga odvjetnika DiFranca koji za Silasa „pere“ prljavi novac. Osveta se čini tako blizu, no za propalu, tešku alkoholičarku Erin, to baš i ne bude jednostavna stvar.

Nicole Kidman se eto tako pridružila probranom društvu i dočarala nam disfunkcionalnu alkoholičarku, FBI agenticu koja ima samo jedan cilj- osvetu! Dok su svi ostali glumci to činili na uštrb svoga tijela, Kidman je posegnula za slojevima ružnoga zelenoga pudera, zbog kojeg veći dio filma liči na statista iz The Walking Dead. Crvenih očiju, s milijun umjetnih bora, lažnom mišjom neurednom frizurom, Nicole glavinja kroz film, trudeći se dočarati ženu izjedanu krivnjom iz prošlosti. Ona je dobra glumica, na koncu konca joj i povjerujemo, no samo da nije te prostetike i tone pudera na njoj.

Film sam po sebi isto tako ne spada baš u sam vrh vrhova prošlogodišnje produkcije, da je tome tako solidan je pokazatelj zarada na kino blagajnama od 5.5 milijuna $, a budžet filma je bio 9 milijuna „zelembaća“. Znači film je nakon što se 31. kolovoza 2018, otvorio na Telluride Film Festivalu, flopirao u kinima. Što god mi mislili o preobrazbi Nicole Kidman u ovome filmu, ona je na kraju nominirana za Zlatni Globus. Koji na kraju nije dobila. Da je možda bila nominirana za make-up, vjerujem da bi prošla.

Šalu na stranu, ako pogledate film, ne budete ne znam koliko razočarani. Režiserka Karyn Kusama nije baš nepoznato ime u svijetu kinematografije. Imala je dobar debut 2000. godine u Cannesu s filmom Girlfight. Poslije ju pamtimo po filmovima Æon Flux, sa spomenutom Charlize Theron, pa onda i Jennifer's Body, kultnom crnom komedijom. Uglavnom, određeni tip mračne zabave može se dobiti i ovim njenim novim filmom. Problem je samo ako na račun Nicole Kidman očekujete remek djelo. E, onda budete zakinuti. Ovaj film definitivno nije remek djelo.

Dodatak: Koliko god ja spominjao Monster ili pak The Machinist, režiserka Kusama imala je ipak nekakvo drugačije viđenje svoga filma. Naime u jednoj sceni kada se Erin vozi kroz LA, na radiju je prijenos utakmice LA Dodgersa. To je, naravno, izravna povezanost s legendarnim filmom Abela Ferarre Bad Lieutenant.

 • Komentarji (6)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • 15.04.2019. 21:09
  A kaj je s titlom?
 • bgvracar
  Translator
  14.04.2019. 20:47
  Konfuzan film koji nije izvukla ni dobra gluma Kidmanove. Ostavio me je totalno ravnodušnim.
 • budimir69
  member
  14.04.2019. 18:23
  nisam jako razocaran, nebitno, al pricati o jednoj glumici ( pa koja god bila) i usporedjivat sa nekim drugim, a to kao falinku provuci je bezze... kidman mi nije neki favorit nikad bila, al u satima briljira, al kontam... sta si htio reci